DEVETI SASTANAK UPRAVNOG ODBORA

ReSPA umrežila više od hiljadu službenika u regionu

Predstavnici MJU podsjetili su da su doneseni novi zakoni o državnim službenicima i namještenicima i o lokalnoj samoupravi koji, po ocjeni, EK predstavljaju najnaprednija zakonska rješenja u regionu
165 pregleda 0 komentar(a)
ReSpa Brisel, Foto: ReSPA
ReSpa Brisel, Foto: ReSPA
Ažurirano: 22.11.2018. 16:42h

Regionalna škola za javnu upravu na Zapadnom Balkanu (ReSPA) umrežila je od oktobra prošle godine više od hiljadu službenika javne administracije u regionu, saopšteno je na konferenciji u Briselu.

Dvodnevna konferencija pod nazivom “Unaprjeđenje u javnoj administraciji kroz regionalnu saradnju” ofržana je nakon sastanka Upravnog odbora ReSPA, na kojem je učestvovala ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Kako je saopteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), deveti sastanak Upravnog odbora na ministarskom nivou održan je u cilju rezimiranja glavnih dostignuća u procesu poboljšanja javne administracije na Zapadnom Balkanu.

Sastanku su prisustvovali članovi Upravnog odbora ReSPA - ministri zaduženi za javnu administraciju u zemljama Zapadnog Balkana i na Kosovu, kao i predstavnici Evropske komisije (EK).

Upravni odbor je, kako se navodi u saopštenju, usvojio Godišnji izvještaj za ovu godinu i novu Strategiju ReSPA 2019-2024.

Na kraju sastanka, predsedavajući Upravnog odbora 2018. Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, predao je predsjedavanje ReSPA-om Damjanu Mančevskom, ministru za informaciono društvo i administraciju Makedonije.

Kako su kazali iz MJU, dvodnevna konferencija koja je održana nakon sastanka okupila je visoke predstavnike državnih administracija Zapadnog Balkana koji se bave reformom javne administracije, menadžmentom javnih finansija i evropskim integracijama, kao i predstavnike EK, OECD/SIGMA, regionalnih i međunarodnih organizacija i drugih partnera.

Predstavnici MJU, Admir Šahmanović i Marija Hajduković, predstavili su rezultate rada u prethodne dvije godine od osnivanja tog resora, navodeći da su u tom periodu uspostavljenje institucionalne i normativne pretpostavke za sprovođenje procesa reforme javne uprave.

„U toku 2017. i 2018. godine realizovane su brojne aktivnosti, a cilj je bio da se djelovanjem u nekoliko pravaca, približimo ostvarenju ključnog strateškog cilja - odgovorna, transparentna i servisno orjentisana javna uprava, saopštili su tokom prezentacije“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici MJU podsjetili su da su doneseni novi zakoni o državnim službenicima i namještenicima i o lokalnoj samoupravi koji, po ocjeni, EK predstavljaju najnaprednija zakonska rješenja u regionu.

Oni su istakli da je počeo sa primjenom novi Zakon o upravnom postupku, kao i da je u skupštinskoj proceduri novi Zakon o državnoj upravi koji je, kako su naveli, dobra osnova za dalju reorganizaciju državne uprave.

Na konferenciji su predstavljena iskustva u koordinaciji procesa optimizacije, prikupljanju podataka, izvještavanju, kao i aktivne kratkoročne i dugoročne mjere za optimizaciju javne uprave.

„Ocijenjeno je da optimizacija javne uprave nije puko smanjivanje broja zaposlenih, već kvalitetna raspodjela zaposlenih unutar uprave koja će da omogući njen efikasan rad“, kaže se u saopštenju.

Posebno je, kako se navodi, istaknuta uloga RESPA-e, jednog od ključnih partnera na izradi Plana, koja je, kroz svoja dokumenta i uporedna iskustva, napravila dobru prethodnicu za izradu ovog strateškog dokumenta.

Na konferenciji su predstavljena dostignuća ReSPA-e tokom protekle godine, a EK je, kako je saopšteno, pohvalila dosadašnje rezultate na planu unapređenja javne administracije kroz regionalnu saradnju, i dala punu podršku daljim aktivnostima.

„Od oktobra 2017. do oktobra ove godine, u saradnji sa brojnim partnerima iz Evrope i sa Zapadnog Balkana, uz podršku više od 200 međunarodnih i regionalnih eksperata, ReSPA je umrežila više od hiljadu službenika javne administracije u regionu, kroz najmanje 50 aktivnosti iz domena jačanja kapaciteta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u tom periodu ReSPA ostvarila sedam regionalnih komparativnih istraživačkih studija sa preporukama za praktične politike u oblasti reforme javne uprave na Zapadnom Balkanu.

Preporučujemo za Vas