Vujičić: Crna Gora mora da riješi pitanje otpada

Vujičić je ocijenila da se outdoor turizam najviše razvio oko nacionalnih parkova
54 pregleda 3 komentar(a)
Svetlana Vujičić, Foto: Prcentar.me
Svetlana Vujičić, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 26.09.2015. 13:04h

Crna Gora, da bi bila vodeća destinacija u outdoor turizmu na Mediteranu, mora da riješi pitanje odlaganja otpada, kao i da sačuva prirodu, prostor i prošlost, ocijenila je izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma, Svetlana Vujičić.

Ona je, u intervjuu za PR Centar povodom Svjetskog dana turizma 27. septembra, kazala da Crna Gora ima povoljnu geografsku poziciju, gdje na malom prostoru postoji raznovrsna turistička ponuda.

„Sveobuhvatna ponuda bi bila okosnica da stignemo do Master plana u turizmu do 2020. godine. Nama je cilj da budemo vodeća destinacija u outdoor turizmu na Mediteranu. Ono šta moramo u prvom redu da odradimo je odlaganje otpada. To nam je najveći problem“, rekla je Vujičić.

Prema njenim riječima, Crna Gora mora da sačuva tri P – prirodu, prostor i prošlost, navodeći da bi tome svi trebalo da budu posvećeni.

„Kada kažemo prostor mislim na nelegalnu gradnju,i tu bismo trebali da budemo jako oprezni. Kada je u pitanju priroda – zaštićeni prostori moraju da budu njegovani, a važno je očuvati i biljne i životinske vrste. Kada su u pitanju istorija i kultura, tu treba da istaknemo gdje smo jedinstveni i da svoju ponudu baziramo na prednostima“, objasnila je ona.

Vujičić je ocijenila da se outdoor turizam najviše razvio oko nacionalnih parkova.

„Sav taj ambijent koji gravitira zaštićenim područijima, on je i najinteresantniji. Imamo Prokletije, koji je mladi nacionalni park, koji još treba da razvije svoju ponudu, i na tome će se raditi ubuduće“, navela je ona.

Za ostala četiti parka, kako je dodala, sve je veće interesovanje i oni unapređuju svoju ponudu i kvalitet usluge.

Vujičić je rekla da je Ministarstvo radilo na razvoju tri hiljade pješačkih staza i tri hiljade biciklističkih staza u Crnoj Gori.

„Mi smo jako pratili ovaj projekat i bili smo uključeni. Sada, kada pođem na sjever, ne desi se da ne sretnem i pješačke i biciklističke grupe", kazala je ona.

Prema njenim riječima, pored razvoja biciklizma i pješačenja, imamo razvijene konjičke ture. "Sjećam se koliko smo imali problema da organizujemo i nađemo nekoliko konja za grupe do deset ljudi. Sada već određene agencije imaju tu ponudu uvrštenu u svojoj ponudi“, navela je Vujičić.

Vujičić je navela da Centar trenutno radi, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore, na projektu prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom „Putevi meda" kojim se, kako je objasnila, očekuje mapiranje pčelarskih tačaka i pružanje turističkih usluga iz oblasti pčelarstva.

Bonus video: