Otkaz šefu sindikata fabrike oružja "Tara" zbog prijetnji?

Medojević smatra da je osnovni razlog za otkaz to što je prvi javno progovorio o položaju svojih kolega
165 pregleda 5 komentar(a)
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 25.09.2015. 19:17h

Predsjednik sindikata fabrike oružja "Tara" iz Mojkovaca Marinko Medojević, nakon što mu je prije devet dana zabranjeno da uđe na radno mjesto, dobio je rješenje o otkazu.

Par dana prije nego što mu je zabranjeno da uđe u fabriku, Medojević je za "Vijesti" ispričao kako su uslovi rada u tom preduzeću vrlo loši, da se pet godina ne uplaćuju porezi i doprinosi, te da su zaspoleni na najopasnijim radnim mjestima loše plaćeni i nedovoljno zaštićeni.

Medojević je bio jedan od šefova pogona u namjenskom dijelu fabrike, a u toj firmi je zaposlen preko dvije decenije.

Medojević smatra da je osnovni razlog za otkaz to što je prvi javno progovorio o položaju svojih kolega, ali i što se godinama bori da takvo stanje promijeni.

"Otkaz je nezakonit i izvjesno je da ću poslodavca dobiti na sudu. Prvo zabrana da uđem na radno mjesto, a sada i otkaz, samo su potvrda mojih riječi. Žele da me sklone i da se osvete. Dok je budem vodio sudski spor protiv njih, u sindikatu će se obaviti izbori, tako da računaju da će dobiti nekog poslušnijeg. Sve što sam htio je da se poprave uslovi, naročito onima koji rade na opasnim radnim mjestima sa eksplozivom... “, kazao je on.

Predsjednik sindikata je, kako kaže, razočaran što nije dobio više podrške od svojih kolega, ali i od medija. U obrazloženju koje je dobio, kako kaže, piše da su razlozi njegovog otkaza to što se nasilnički ponašao prema izvršnom direktoru "Tara Aerospace and Defence Product” Igoru Vujoviću.

Dan prije nego što mu je zabranjeno da uđe u fabriku, Medojević je telefonom pozvao Vujovića, kako bi protestovao što nije, kao predsjednik sindikata fabrike, pozvan na sastanak poslodavaca i predsjednika sindikata metalaca Crne Gore Dragana Mijanovića.

Vujović je tada za "Vijesti” kazao da ga je Medojević zvao telefonom i uputio prijetnje njegovoj porodici i njemu. Vujović je sve to prijavio podgoričkom Centru bezbjednosti. On je tada oštro demantovao da Medojević trpi posljedice zbog razgovora s novinarima ili sindikalne aktivnosti.

Nekoliko članova borda direktora te fabrike juče nijesu odgovrali na telefonske. Medojević, pak negira da je prijetio izvršnom direktoru, već da mu se samo obratio “povišenim tonom”.

"Naš telefonski razgovor, van radnog vremena i na temu sastanka sa čelnicima sindikata ne može biti razlog otkaza. Ja sam besprekorno obavljao svoj posao, nijesam napravio nijednu grešku, koja bi bila razlog otkaza. Nije bilo ni disciplinskog postupka", kazao je Medojević.

Bonus video: