Srednjoškolci učili o antikorupciji, integracijama, ljudskim pravima i slobodi

“Vi ćete jednog dana biti lideri u zajednici. Znanje koje ovdje steknete mnogo će vam pomoći u pravilnom prepoznavanju društvenih situacija. Od vas očekujem da ih mijenjate u pozitivnom pravcu i Crnu Goru učinite boljom i kvalitetnijom za život”, poručio je Dedović
80 pregleda 0 komentar(a)
Vikend škola, Branislav Đuranović, Mark Vejnberg, Foto: Alfa centar
Vikend škola, Branislav Đuranović, Mark Vejnberg, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 25.09.2015. 18:57h

Vikend škola za srednjoškolce, čiji je cilj da se kroz različite aktivnosti mladim ljudima približe i objasne pojmovi antikorupcije, integracionih procesa i ljudskih prava i sloboda, počela je danas u Danilovgradu.

Organizatori škole "Nove generacije - odgovorne generacije” su bivši učesnici programa razmjene finansiranih od Stejt dipartmenta, dok je njeno održavanje podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori.

Ataše za kulturu u Ambasadi SAD, Mark Vejnberg, istakao je da su teme koje će obrađivati vikend škola aktuelne i veoma važne, ne samo za mlade ljude, već i za Crnu Goru.

„SAD su posvećene širenju demokratske misli i demokratskih vrijednosti, a jedan od načina je i podrška u organizaciji ovakvih aktivnosti”, kazao je Vejnberg.

Aleksandar Dedović je, u ime organizatora, naglasio da je glavna tema škole vladavina prava, a cilj je da se kroz različite aktivnosti mladim ljudima približe i objasne pojmovi antikorupcije, integracionih procesa i ljudskih prava i sloboda.

“Vi ćete jednog dana biti lideri u zajednici. Znanje koje ovdje steknete mnogo će vam pomoći u pravilnom prepoznavanju društvenih situacija. Od vas očekujem da ih mijenjate u pozitivnom pravcu i Crnu Goru učinite boljom i kvalitetnijom za život”, poručio je Dedović.

Predsjednik Opštine, Branislav Đuranović, rekao je da mu je posebno drago što se škola organizuje u Danilovgradu, „gradu kojem mlade generacije imaju posebno mjesto i o kojima se brine na poseban način“.

„Danilovgrad je postao grad iz kojeg se ne ide, već grad u koji se dolazi. U lokalnoj upravi mnogo ulažemo u mlade kadrove i već osjećamo benefite u široj zajednici”, kazao je Đuranović.

Učesnici škole će, kako je saopšteno, u naredna dva dana imati priliku da razgovaraju sa predstavnicima nevladinih organizacija, političkih partija, medija, naučnih i državnih institucija, a svi predavači su imali priliku da, u okviru različitih studijskih programa, borave i usavršavaju se u SAD.

Bonus video: