Nikšić dobio gradski vešeraj

Ministarka Zorica Kovačević kazala je da je lako sarađivati i raditi na širenju usluga u oblasti dječije i socijalne zaštite “kad imate na čelu opštine čovjeka koji je sve prijedloge i sugestije prihvatio u veoma kratkom roku”
347 pregleda 8 komentar(a)
vešeraj NK, Zorica Kovačević, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
vešeraj NK, Zorica Kovačević, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.09.2015. 15:13h

U Nikšiću je danas otvoren gradski vešeraj, nova socijalna usluga, prva takve vrste u Crnoj Gori, u kome će raditi dvije osoba sa smetnjama u razvoju, a usluge vešeraja besplatno će koristiti korisnici dnevnih boravaka za stare, samohrana lica starija od 65 godina, korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, kao i žene žrtve nasilja smještene u skloništu.

Direktor nikšićkog Centra za socijalni rad, Ivan Mitrović, kazao je da je riječ o inovativnoj socijalnoj usluzi u sistemu socijalne i dječije zaštite u Crnoj Gori, a vrijednost donacije obezbjeđene kroz kampanju “Budi odgovoran, siva ekonomija” je 46,5 hiljada eura.

Ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, kazala je da je lako sarađivati i raditi na širenju usluga u oblasti dječije i socijalne zaštite “kad imate na čelu opštine čovjeka koji je sve prijedloge i sugestije prihvatio u veoma kratkom roku”.

“Mi smo ovaj servis pokušali da širimo i mimo Nikšića, i u drugim krajevima Crne Gore, ali je Nikšić grad koji je prepoznat da ima sluha za sve naše aktivnosti“, kazala je Kovačević.

Pored gradskog vešeraja otvoren je i drugi Dnevni boravak za stare, površine 87 metara kvadratnih, u kome će boraviti 30 osoba, koje će imati obezbjeđen po jedan topli obrok.

“Nikšić je prva opština u Crnoj Gori koja je imala Dnevni boravak za stare. Sada ima još jedan i to je nešto što je u Crnoj Gori potrebno i zašta moramo da se izborimo”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, dobra saradnja resornog ministarstva i lokalne uprave razultirala je nizom projekata, poput zgrade za penzionere sa 65 stanova, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja će naredne sedmice na račun Udruženja penzionera prebaciti oko 300.000 eura.

Lokalna uprava je, kako je kazala, obezbijedila plac za gradnju pomenute zgrade, projekat je pri kraju, tako da očekuje da uskoro bude raspisan tender za izbor izvođača radova.

Ona i predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, najavili su gradnju Doma za stare, a od komisije Evropske banke za razvoj dobili su potvrdu da će na raspolaganju imati 1,3 milion eura.

“Riječ je o sredstvima regionalnog stambenog projekta i vrlo brzo će na lokaciji u podnožju Trebjese biti rekonstruisana postojeća četiri objekta za korisnike u Nikšiću”, kazala je Kovačević.

Ona je najavila širenje servisa kako bi bili poboljšani uslovi za Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, gradnju malih grupnih kuća, kao i podršku ljudima koji su u stanju socijalne potrebe kroz jednokratnu pomoć.

Grbović je kazao da najveća opština po prostranstvu u bivšoj Jugoslaviji i druga po broju stanovnika u Crnoj Gori zaslužuje takve projekte socijalne i dječje zaštite.

„U Nikšiću živi veliki broj penzionera, invalida rada i svih onih kojima je potrebna pomoć i mi kao odgovorna vlast moramo da brinemo o tome da im omogućimo bolje uslove za život. Očekujemo da što prije krenemo u realizaciju zgrade za penzionere i Doma za stare, a zgrada koja se gradi za raseljena lica biće završena prije roka“, kazao je Grbović.

Oni su obišli i stan koji je adaptiran za jednog od štićenika Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj, koji uskoro postaje punoljetan i završava boravak u toj ustanovi.

“Željeli smo da spremno dočekamo izlazak jednog štićenika iz doma u Bijeloj i na taj način mu pružimo ruku da se lakše socijalno integriše u novoj sredini”, kazao je Mitrović.

Za nove socijalne usluge u Opštini Nikšić, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je sa svojim partnerima UNDP-om, Opštinom Nikšić i drugim donatorima opredijelilo sredstva u visini od 100.000 eura.

Bonus video: