Nikolas Lindhrst opet promoviše hraniteljstvo u Crnoj Gori

“Djeca treba da rastu u porodičnom okruženju, jer su sreća i osjećaj pripadnosti koje im ono daje ključni za njihov normalan rast i razvoj”, ističe Lindhrst
4 komentar(a)
Nikolas Lindhrst, Rodni, Foto: Savo Prelević
Nikolas Lindhrst, Rodni, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2015. 10:34h

Britanski glumac Nikolas Lindrst, poznat po svojoj ulozi Rodnija Trotera u BBC TV-seriji "Mućke", ponovo boravi u Crnoj Gori u cilju promovisanja hraniteljstva.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, u toku dvodnevne posjete, Lindhrst će se sastati s ministrom rada i socijalnog staranja Zoricom Kovačević i hraniteljima kako bi razgovarali o napretku postignutom od 2013. godine, kada je postao prijatelj kampanje “Svako dijete treba porodicu”. On će, takođe, učestvovati na danima otvorenih vrata centara za socijalni rad u Podgorici, Bijelom Polju i Beranama, čiji je cilj pružanje informacija i pozivanje građana da postanu hranitelji.

U ponedjeljak veče, Lindhrst će učestvovati na posebnom događaju promocije hraniteljstva u Crnogorskom narodnom pozorištu, koji je otvoren za sve zainteresovane građane.

"Svrha Lindhrstove ponovne posjete Crnoj Gori je da podsjeti na ključne poruke kampanje “Svako dijete treba porodicu”", navode iz UNICEF-a.

“Djeca treba da rastu u porodičnom okruženju, jer su sreća i osjećaj pripadnosti koje im ono daje ključni za njihov normalan rast i razvoj”, ističe Lindhrst.

“Širom Evrope, sada je opšte prihvaćeno da je smještanje djeteta u hraniteljsku porodicu umjesto u instituciju ključno za poštovanje ljudskih prava najugroženije djece. Nadamo se da će Crna Gora, u bliskoj budućnosti, staviti tačku na smještanje djece u institucije”, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

“U prethodnom periodu intezivno smo radili na razvijanju usluge hraniteljstva, tako da se broj djece na porodičnom smještaju u periodu od 2008. do 2015. godine povećao za oko 38%. Bilježi se trend pada broja djece smještene u ustanovu za smještaj djece bez roditeljskog staranja, tako da je broj smještene djece u periodu od 2008. do 2015. godine smanjen za 46%. Ministarstvo rada i socijalnog staranja će kroz razne aktivnosti nastojati da do 2017. godine potpuno prestane smještaj djece od 0-3 godine u institucije”, naglašava ministarka rada i socijalnog staranja g-đa Zorica Kovačević.

Svojim dolaskom u Crnu Goru i promocijom hraniteljstva na volonterskoj osnovi 2013. godine, Lindhrst je postao prijatelj kampanje “Svako dijete treba porodicu”. Njegova ponovna posjeta dvije godine kasnije organizuje se radi nastavka ove kampanje koju sprovode Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNICEF.

Bonus video: