Žičaru od Bečića do Brajića prave do 13. jula

Ivančević tvrdi da je završen kompletan projekat izgradnje žičare od Bečića do Brajića i da čekaju dozvolu Opštine
196 pregleda 32 komentar(a)
žičara, Branko Ivančević, Foto: Vuk Lajović
žičara, Branko Ivančević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.09.2015. 05:34h

Izgradnja žičare koja bi spajala Bečiće i austrougarsku tvrđavu Kosmač na Brajićima iznad Budve, vrijedne deset miliona eura, mogla bi da započne krajem novembra, a već na ljeto ona bi bila u funkciji.

To je juče saopštio predsjednik Borda direktora kompanije “Cable car Montenegro” Branko Ivančević predstavljajući projekat čija je izgradnja sasvim izvjesna. On je istakao da je novac obezbijeđen, a da je na Opštini da izda neophodne dozvole za gradnju.

„Ideja o žičari postoji gotovo osma godina. Završili smo glavni projekat, i predstoji nam da konkretno dogovorimo sa Opštinom oko priprema za dobijanje građevinske dozvole. “Cable car Montenegro” kao glavni nosilac projekta, uradio je sve pripreme, obezbijeđen je novac za početak radova. Ukoliko dobijemo dozvolu spremni smo da 22. novembra na počnemo sa radovima“, najavio je Ivančević navodeći da bi radovi bili okončani do 13. jula.

Kao jedna od partnera u projektu je vodeća svjetska kompanija iz oblasti gradnje žičara „Doplmajer“ iz Austrije, koja je tokom izrade projekta, usaglasila sa “Adri invstom“, sve tehničke detalje.

Projekat izgradnje žičare na sebe preuzela je kompanija “Cable Car Montenegro“, čiji je akcionar i Opština Budva. Opština je još prije šest godina, odlukom SO postala akcionar kompanije “Cable Car Montenegro“, time što je kao svoj ulog unijela nepokretnosti u vrijednosti od 209.963 eura.

Projekat podrazumijeva izgradnju polazne stanice, koja bi bila nedaleko od hotela „The Queen of Montenegro“ u Bečićima i ciljne stanice nedaleko od srednjovjekovne tvrđave Kosmač na Brajićima. Investitor je obezbijedio i novac za izuzimanje zemlje od mještana, na trasi buduće žičare u dužini od 2,1 kilometar. Predsjednik Opštine Srđa Popović podržao je izgradnju žičare čime bi bila unaprijeđna turistička ponuda Budve, a kao prednost je naveo to što lokalna uprava sa svoje strane nema finansijskih izdataka. Podršku izgradnje žičari dao je i akcionar Ivan Tomić, koji više od pola vijeka uspješan biznismena u Austriji.

Inicijator cijele ideje, hotelijer Dragan Purko Ivančević, kazao je da će se izgradnjom žičare umnogome rasteretiti gužve u Budvi, jer bi ljudi mogli prilikom dolaska na more da parkiraju kola na Brajićima, a žičarom da se spuste do Bečića, gdje će biti organizovani autobusi za prevoz do budvanskih plaža. Pohvalu projektu dao je i budući počasni konzul Crne Gore na Floridi Danilo Ivančević.

Dužina žičare 2,1 kilometar

Žičara bi imala polaznu stanicu u Bečićima gdje će biti izgrađen veliki parking i par manjih objekata, poput biletarnice.

Trasa žičare bila bi duga 2,1 kilometar, pela bi se na 840 metara nadmorske visine, nedaleko od Kosmača.

Turisti bi se takozvanim gondolama, u kojima bi bilo najviše prostora za osam osoba, od Bečića do Brajića peli za svega 6 -7 minuta, pa bi se dnevno žičarom moglo prevoziti od 1.350 do maksimalnih 1540 putnika.

SDP Budva osudila projekat žičare: Od svog hotela do svog sela >>>

Bonus video: