Đurović: Biranje generalnog direktora RTCG u Skupštini nastavak političke trgovine

"Savjet RTCG kao reprezent najšire javnosti treba da ima svoju ulogu u procesu izbora i imenovanja generalnog direktora ali i novo upravljačko tijelo, Upravni odbor, koje će imati najčešću komunikaciju sa generalnim direktorom, treba da učestvuje u ovom procesu", smatra Đurović
405 pregleda 0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: PR Centar
Goran Đurović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 23.11.2018. 12:55h

Komentari eksperta OSCE-a u vezi sa nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio Televizija Crne Gore (RTCG) ne doprinose jačanju nezavisnosti Javnog servisa, ocijenjeno je iz Media Centra.

"Uvođenje procedure koja podrazumijeva da se generalni direktor RTCG bira kvalifikovanom većinom u Skupštini Crne Gore, vratili bi, u normativnom smislu, medijski javni servis 18 godina unazad", kazao je direktor Media Centra Goran Đurović.

Ukoliko bi se dala mogućnost političkim partijama da se generalni direktor RTCG bira u Skupštini Crne Gore, to bi, smatra on, značilo partijsku trgovinu koja bi bila nastavljena po vertikali.

"Zato bi se dogovor pravio i oko direktora Radija, direktora Televizije a onda i oko urednika pojedinih segmenata programa", ocjenjuje Đurović.

On ističe da Javni medijski servis može funkcionisati profesionalno samo ako političke patije vlasti i opozicije ne vrše uticaj na sadržaj programa, što bi im omogućio predlog eksperta OSCE-a, ako bi bio prihvaćen.

"Sadašnji model uz moguća poboljšanja je najbolji normativni put za ostvarenje samostalnosti javnog servisa. Media centar je predložio da generalnog direktora bira i razrješava Upravni odbor uz prethodnu saglasnost Savjeta RTCG", kazao je Đurović.

On podsjeća da je ovo zakonsko rješenje bilo na snazi do 2008. godine.

"Savjet RTCG kao reprezent najšire javnosti treba da ima svoju ulogu u procesu izbora i imenovanja generalnog direktora ali i novo upravljačko tijelo, Upravni odbor, koje će imati najčešću komunikaciju sa generalnim direktorom, treba da učestvuje u ovom procesu", smatra Đurović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je i do sada imala dobar zakon o Javnom servisu, koji se može dodatno poboljšati, ali problem nikad nije bio zakon već samovolja vlasti.

"Vladajuća većina je kršila zakon kad je to bilo neophodno da se sačuva uticaj na RTCG. U tom smislu, svaka promjena zakona je uzaludna ukoliko nema ko da sprovede propise", rekao je Đurović.

Bonus video: