Zabranjena trgovina tkivima i ćelijama

Piše da Ministarstvo zdravlja, bolnice, obrazovni sistem, kao i mediji treba besplatno da promovišu dobrovoljno davanje tkiva i ćelija
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.09.2015. 18:35h

Svi poslanici prisutni juče u Skupštini glasali su za Zakon o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija, kojim su propisane kazne i do 20.000 eura za bolnice koje ne sačine spisak lica kojima je transplantacija jedini način liječenja.

Zakonom je propisano da je zabranjena trgovina tkivima i ćelijama, uključujući i matične i polne, ali i oglašavanje ponude i potražnje i posredovanje u tim poslovima.

Piše da Ministarstvo zdravlja, bolnice, obrazovni sistem, kao i mediji treba besplatno da promovišu dobrovoljno davanje tkiva i ćelija.

Bolnice su dužne da vode evidenciju o broju davalaca i primalaca, vrsti i broju dobijenih tkiva i ćelija, načinu njihovog korišćenja, neželjenim reakcijama, dok Ministarstvo sačinjava listu čekanja koja je baza podataka osoba koje čekaju na operaciju.

Zakonom je propisano da su svi lični i podaci o zdravstvenom stanju pacijenata, rezultati laboratorijskih testiranja i neželjene pojave - profesionalna tajna. Čak ni primalac ne smije znati lične podatke davalaca i njegove porodice, kao i obratno, a izabrani ljekar može da dobije zdravstvene podatke o davaocu samo kada to nalažu medicinski opravdani razlozi. Zakon je potpuno usaglašen sa direktivom Evropskog parlamenta i Savjeta, a Ministarstvo je pripremilo nacrt koji će se odnositi i na presađivanje organa.

Bonus video: