Zakonom do veće sigurnosti korisnika rafting usluga

„Unaprijeđenje u odnosu na postojeći zakon predstavlja to što se rafting obalja tokom cijele godine uz uslov da su rijeke sigurne za rafting“, rekao je Jelušić nakon sjednice Vlade
0 komentar(a)
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 24.09.2015. 14:46h

Vlada je danas usvojila Predlog izmjena i dopuna zakona o raftingu, kojima se, između ostalog, obezbjeđuje sigurnost korisnika usluga raftinga i stvaraju uslovi za poslovanje na cjelogodišnjem nivou u cilju produženja sezone.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Predrag Jelušić, kazao je da su izmjene donijete u cilju obezbjeđenja veće sigurnosti korisnika rafting usluga i definisanja uslova za određivanje rijeka, odnosno djelova rijeka pogodnih za rafting.

Izmjene su, kako je naveo, donijete i u cilju prenošenja nadležnosti za izdavanje odobrenja za rad sa lokalnih uprava na državni organ, čime je data mogućnost da se ta djelatnost obavlja ne samo na teritoriji lokalne samouprave nego i na cijeloj nacionalnoj teritoriji.

„Unaprijeđenje u odnosu na postojeći zakon predstavlja to što se rafting obalja tokom cijele godine uz uslov da su rijeke sigurne za rafting“, rekao je Jelušić nakon sjednice Vlade.

Takođe se, kako je objasnio, priznaju međunarodne licence za vođu splava koja je priznata u oko 50 zemalja u kojima se pružaju usluge raftinga i odobrenje za rafting je trajno, a njegova validnost je uslovljena posjedovanjem važeće dozvole za plovidbu čamcem i polise osiguranja.

„Efekti izmjena zakona se, između ostalog, ogledaju u produženju sezone, s obzirom na to da je do sada trajala od maja do 1. oktobra što je bio limitirajući faktor, povećanje sigurnosti i broja korisnika usluga raftinga, smanjenja biznis barijera i obezbjeđenje potrebnog kadra za pružanje rafting usluga“, naveo je Jelušić.

On je podsjetio da je postojeći zakon usvojen u novembru 2011. godine.

Bonus video: