Zanković: Diskriminisane crnogorska katolička, protestantska, adventistička i demohrišćanska crkva

Prema njegovim riječima, svi oni danas koji fingiraju propise i kreiraju zakon o vjerskim zajednicama, ne poštuju ni sopstvene vjerske i svjetovne zakone, ni ustavni poredak zemlje u kojoj žive i u koju se zaklinju
351 pregleda 14 komentar(a)
ljudska prava, Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
ljudska prava, Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 24.09.2015. 07:57h

Crnogorske katolička, protestantska, adventistička i demohrišćanska crkva izrazile su najoštriji protest zbog, kako su kazali, grube diskriminacije od strane ministra Suada Numanovića, koji nijednu od tih vjerskih zajednica nije pozvao na javne rasprave o nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

U njihovom zajedničkom saopštenju navodi se da ih je Ministarstvo unutrašnjih poslova registrovalo krajem marta 2013.godine i o tome izdao zvanična uvjerenja.

“U svojstvu zvanično ovlašćenog koordinatora za ekumenski dijalog ove četiri vjerske zajednice, skrećem pažnju da ovih dana uporno istrajava rašomonijada ministrarstva, vlade, crkava, crkvenih poglavara, vjerskih zajednica, religijskih lidera, formalnih i neformalnih grupa i drugih diskutabilnih subjekata koji se vrte, okreću, cirkulišu i manipulišu oko ustrojstva zakona o vjerskim zajednicama”, saopštio je Ivan Zanković.

Prema njegovim riječima, svi oni danas koji fingiraju propise i kreiraju zakon o vjerskim zajednicama, ne poštuju ni sopstvene vjerske i svjetovne zakone, ni ustavni poredak zemlje u kojoj žive i u koju se zaklinju.

“Evidentno je da su vjerski poglavari u Crnoj Gori čas vjerske vođe i dostojanstvenici, a čas politički komesari i demagoz koji nemaju poštovanja i milosti prema Bogu, jer da imaju ne bi sve ovo činili, odnosno sabirali, sakupljali, razdvajali, odvajali i svađali narod u Crnoj Gori”, rekao je Zanković.

Kako je naveo, u ovakvom dekadentnom političko-religijskom ambijentu jedini Božji mir i spokojstvo, hrišćansku harmoniju i vjersku simbiozu, religijsku toleranciju i ekumenski dijalog čuvaju, njeguju i održavaju Crnogorska Katolička Crkva (CKC), Crnogorska Protestantska Crkva (CPC), Crnogorska Adventistička Crkva (CAC) i Crnogorska Demohrišćanska Crkva (CDHC).

“Podvlačimo da tvorci ovakvih zakona, njihovi kritičari i podržavaoci ne zavređuju pažnju naših crkava, jer našim crkvama ne trebaju zakoni ovakvih 'umova' i ovakvih ljudi, već nam trebaju svjetlost i vrline ljudskog dostojanstva i blaženstvo nebeskoga mira i spokojstva”, ukazao je Zanković.

On je kazao da te crkve poštuju svetovne zakone, “ i u temeljima i djelovanju naših crkava vladaju neprekosnoveni duhovni zakoni ljudskog dostojanstva, časti, čestitosti i poštenja”.

“U pamet se braćo Crnogorci, a mi ćemo se moliti da vaši grijesi i nepočinstva budu oprošteni i da krenete putem mira, spokojstva i ljubavi među ljudima. Amin Bože“, zaključio je Zanković.

Bonus video: