Advokat Braletić o slučaju u Zagoriču: Nalog treba za privatni posjed

Braletić je kazao da je Zakonom o energetici regulisano da se radnici moraju javiti vlasniku imanja ukoliko žele da, na primjer, zamijene stub ili izvode radove, za šta mora postojati i projekat
154 pregleda 0 komentar(a)
Dalekovod, Foto: Luka Zeković
Dalekovod, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.09.2015. 17:12h

Advokat Željko Braletić ocijenio je da je zakonom regulisano da se radovi na privatnom posjedu ne mogu izvoditi bez naloga, kojeg treba dostaviti vlasniku privatnog imanja.

Braletić je kazao da postoji procedura koja se mora poštovati, iako se uvažava javni interes.

“Ulazak bez papira je neprihvatljivo ponašanje. Moramo raditi onako kako se radi u svijetu...I nečija svojina se mora poštovati. Treba najprije obavijestiti vlasnika posjeda, potom pribaviti potrebno rješenje i nalog ”, kazao je Braletić.

U nedjelju ujutru sa stuba dalekovoda u Zagoriču u Rogamskoj ulici otkinula se žica i pala na nekoliko privatnih kuća, te je bez napajanja bilo preko 20.000 stanovnika glavnog grada. Na početak radova se čekalo do ponedjeljka veče, jer porodica Stamatović, na čijem je imanju stub, nije dozvoljavala radnicima EPCG da priđu dalekovodu bez sudskog naloga. Međutim, EPCG je dobila nalog više od 24 časa nakon kvara.

Braletić je kazao da je Zakonom o energetici regulisano da se radnici moraju javiti vlasniku imanja ukoliko žele da, na primjer, zamijene stub ili izvode radove, za šta mora postojati i projekat. U suprotnom se, kako je naveo, vlasnik posjeda može žaliti elektroenergetskom inspektoru.

Iz Elektroprivrede su istakli da je dalekovod u Zagoriču 1973. godine uknjižen kao osnovno sredstvo EPCG, što znači da je u njihovom vlasništvu.

Iz EPCG tvrde da je Stamatović prema zakonu dužan dаa im omogući nesmetaаn pristup do stuba, ako je riječ o raаdovima nаa izgrаdnji, održaаvаanju, kontroli ispraаvnosti objektaа, uređaаja.

Bonus video: