PLJEVLJACI POKUŠAVAJU DA SMANJE ZAGAĐENJE VAZDUHA

Ko se grije na brikete, Opština mu plaća pola

Opština Pljevlja raspisala tender za kupovinu briketa i za tu namjenu će biti utrošeno 417.000 eura
75 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja, Pljevaljski kop, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Pljevaljski kop, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.09.2015. 13:29h

Građani Pljevalja koji se odluče da ove godine svoje stanove umjesto ugljem zagrijevaju pomoću drvenih briketa ili peleta platiće svega 50 odsto cijene tih energenata, jer će ostatak subvencionirati država. To je “Vijestima” saopšteno juče iz lokalne uprave preko koje će se i realizovati nabavka briketa.

Za ove namjene biće izdvojeno 417.000 hiljada eura, od 570.000 koliko Vlada ukupno planira da ove godine izdvoji za rješavanje problema zagađenja vazduha u Pljevljima.

Potpredsjednik Opštine Ljubiša Ćurčić kazao je da je Opština raspisala tender za nabavku briketa, a zainteresovani dobavljači svoje ponude mogu dostaviti do 5. oktobra. U lokalnoj upravi očekuju da će cijena tone briketa iznositi oko sto eura, što znači da će uz subvencije države građani ovaj energent moći nabaviti po cijeni od 50 eura po toni. To je za oko 20 odsto jeftinije nego nabavka jedne tone uglja.

Ćurčić je kazao da će nabaviti oko šest hiljada tona briketa i hiljadu tona peleta, što su, smatra on količine dovoljne da podmire potrebe zainteresovanih građana.

On je rekao da je odlučeno da se sa pedeset odsto subvencionira nabavka briketa kako bi to bio dodatni motiv građanima da promijene gorivo, odnosno da umjesto uglja, briket i pelet koriste za loženje. Na taj način značajno bi se smanjilo zagađenje vazduha.

Gradska kotlarnica u Skerlićevoj ulici u Pljevljima

Prema njegovim riječima drveni briket se može koristiti u svim ložištima u kojima se koristi ugalj.

“U martu kada je rađeno ispitivanje koje je obavio CETI, posebno su upotrebom briketa bili zadovoljni građani, jer je znatno čistiji rad sa njim, manje su količine pepela, brže se postiže određena temperatura. Nadamo se da ćemo kroz edukaciju građana uspjeti da pokažemo da je u interesu svih nas da se koriste drveni briket, odnosno da se smanji potrošnja uglja na što manju mjeru“, rekao je potpredsjednik Opštine.

Do kraja godine Opština će uraditi i projekat nove kotlarnice, čime bi se stekli uslovi da tokom naredne godine počne izgradnja nove toplane što bi bio uvod u zatvaranje kotlarnice u Skerlićevoj ulici, koja ne zadovoljava ekološke standarde.

Nova toplana, koja bi najvjerovatnije kao energent koristila kombinovano ugalj i pelet gradila bi se u industrijskom dijelu grada. Ćurčić je kazao da postojeća kotlarnica u Skerlićevoj ulici nema tehničkih mogućnosti da ugalj zamijeni briketom.

Od ove grejne sezone kotlarnica u Srednjoj stručnoj školi i u Osnovnoj školi “Ristan Pavlović” umjesto uglja koristće pelet, što će doprinijeti smanjenju zagađenja, a na gradsku kotlarnicu biće priključena i upravna zgrada Rudnika uglja, koja je do sada koristila sopstvenu toplanu.

Oko deset hiljada eura biće utrošeno za edukaciju građana kako pravilno treba ložiti jer su dosadašnja istraživanja pokazala da je jedan od razloga zagađenja posljedica neadekvatnog loženja.

Sedam i po hiljada eura biće izdvojeno i za edukaciju ložača koji rade u velikim kotlarnicama, a 12 za dodatni inspekcijski nadzor.

Devedeset hiljada eura predviđeno je i za rekonstrukciju kotlarnice u Skerlićevoj ulici kako bi se popravio njen režim, rada i smanjilo zagađenje.

Mitrović: Zakasnili su sa akcijom, jer su građani ugalj kupili tokom mjeseca

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović smatra da je Opština za ovu godinu zakasnila sa realizacijom projekta nabavke briketa, s obzirom da je u Pljevljima sezona grijanja praktično počela.

“U Pljevljima je većina građana nabavila ugalj, jer se on u ovim krajevima kupuje tokom septembra, tako da će se vrlo mali broj građana odlučiti za briket”, smatra Mitrović.

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović nedavno je izjavila da će se kratkoročnim mjerama, koje planiraju da realizuju tokom ove i naredne godine zagađenje u Pljevljima smanjiti do 50 odsto.