ILGA Europe: Nadležni da osiguraju bez prepreka okupljanje LGBTI osoba

„ILGA-Europe je razočarana saznanjem da je pravo na slobodno okupljanje LGBTI osobama prekršeno više puta u Crnoj Gori 2015. godine“, kaže se u pismu, saopšteno je iz Kvir Montenegra
54 pregleda 0 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.09.2015. 10:43h

Organizacija ILGA-Europe, evropsko krilo krovne internacionalne LGBTIQ Asocijacije, pozvala je crnogorskog premijera Mila Đukanovića i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da osiguraju da sva javna okupljanja LGBTI osoba budu organizovana na siguran način i bez prepreka.

Izvršna direktorka te organizacije, Evelyne Paradis, uputila je otvoreno pismo Đukanoviću i Konjeviću povodom zabrane Povorke ponosa u Nikšiću i organizovanja treće Povorke ponosa LGBTIQ osoba „Montenegro Prajd“ koju je organizacjia „Kvir Montenegro“ zakazala za 18. oktobar u Podgorici.

„ILGA-Europe je razočarana saznanjem da je pravo na slobodno okupljanje LGBTI osobama prekršeno više puta u Crnoj Gori 2015. godine“, kaže se u pismu, saopšteno je iz Kvir Montenegra.

Paradis je podsjetila da je Povorka ponosa u Nikšiću zabranjena treći put ove godine.

„Ovom prilikom voljeli bismo da podsjetimo vlasti da zaštita osnovnih ljudskih sloboda, kao što je pravo na mirno okupljanje, nisu jednokratne povlastice koje se daju LGBTI aktivistima i saveznicima kao usluga. Ova zaštita mora biti uobičajena“, navodi se u pismu Paradis.

Kako je rekla, Crna Gora trenutno zauzima 19. mjesto na Rainbow Europe Index ILGA-Europe i njena pozicija pašće ako se nastavi sa zabranama događaja kao što su šetnje ponosa i inicijative javnih protesta. „U godini u kojoj je Crna Gora ugostila Evropski IDAHOT Forum 2015, jako je važno za Vladu da pokaže svoju posvećenost promociji ljudskih prava LGBTI osoba“.

„Pozivamo vas da iskoristite svoje vođstvo da osigurate da sva javna okupljanja LGBTI osoba budu organizovana kako je i planirano, s poštovanjem, na siguran način i bez prepreka. Tražimo da preduzmete sve neophodne mjere da osigurate zaštitu Povorke ponosa zazane za 18. oktobar u Podgorici“, navela je Paradis.

U organizaciji ILGA-Europe, kako je rekla, vjeruju da će, uz saradnju premijera i ministra, Montenegro Prajd 2015 biti označen kao „uspješna proslava različitosti i da će Nikšić Prajd biti održan u bliskoj budućnosti“.

Bonus video: