U Nikšiću osnovana OSA: "Kritična masa na raspolaganju, finansiraju nas roditelji i penzioneri"

„Razočarani smo u kolege iz studentskih saveza kojima je povjereno da rešavaju studentska pitanja. Kao da su se ugledali na starije kolege koji su se ustoličili na bitnim funkcijama pa rade protiv onih u čiju bi korist trebalo da rade“, kazao je Bajović, student Filozofskog fakulteta
134 pregleda 22 komentar(a)
Omladinsko studentska asocijacija (OSA), Foto: Svetlana Mandić
Omladinsko studentska asocijacija (OSA), Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.09.2015. 10:58h

U Nikšiću je osnovana Omladinska studentska asocijacija (OSA) iza koje stoji, kako rekoše na današnjoj konferenciji za novinare, grupa studenata koji nijesu zadovoljni radom vijeća studenata unutar univerzitetskih jedinica.

„Iza OSA-e ne stoji ni jedan politički subjekt što ćemo dokazati kroz naše djelovanje. Za sada imamo oko 500 studenata sa svih univerzitetskih jedinica, kritična masa koja je uvijek na raspolaganju, a finansiraju nas roditelji i penzioneri“, kazao je Vladan Raičević, član OSA-e i student Filozofskog fakulteta.

Omladinska studentska asocijacija, prema riječima Marka Bajovića, osnovana je sa ciljem da poveže što veći broj mladih, uglavnom studenata, a razloga za to povezivanje je više nego dovoljno – „sve veći broj nezaposlenih ljudi sa fakultetskom diplomom, sve lošija ekonomska i socijalna situacija u državi, pogrešan sistem vrijednosti, loš položaj studenata“.

„Razočarani smo u kolege iz studentskih saveza kojima je povjereno da rešavaju studentska pitanja. Kao da su se ugledali na starije kolege koji su se ustoličili na bitnim funkcijama pa rade protiv onih u čiju bi korist trebalo da rade“, kazao je Bajović, student Filozofskog fakulteta.

Miloš Simunović, student Pravnog fakulteta, kazao je da živimo u državi u kojoj je “besmisleno pričati o poznaniju prava, o državi gdje se zakon primjenjuje selektivno ili se opšte ne primjenjuje i kao takav predstavlja mrtvo slovo na papiru”.

Simonović je kazao da OSA namjerava da pokrene “uspavane” studente da se izbore za osnovna zagarantovana prava – slobodu, slobodu govora, izbora i prije svega prava na rad.

“Priznajem, nije danas lako biti student u Crnoj Gori jer nama generacija naših očeva ostavlja ne tako svijetlu budućnost, ekonomsku katastrofu, kič i skupinu glavaša, zulumćara na vlasti sa kojima mi moramo poravnati račune”, kazao je Simunović.

Bojan Šebek, student Filozofskog fakulteta, podsjetio je da je na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore na početku 2015-e godine bilo 11 hiljada nezaposlenih, među kojima i tri odsto sa šestim stepenom stručne spreme. Zbog toga će zadatak Omladinske studentske asocijacije biti da se poveća stepen zaposlenosti visokoškolaca državnog Univerziteta, a ne da oni budu margilanizovani dok se prednost daje studentima privatnih univerziteta.

“OSA će se boriti shodno svom nazivu i nećemo se plašiti svih onih koji ostanu gluvi na naše zahtjeve. Shodno ovim istorijskim likovima koji su isprintani na našim majicama bićemo spremni da se u tom duhu izborimo za ono što nam pripada, a pravo na zapošljenje nam pripada”, poručio je Šebek.

On i njegove kolege imali su majice sa likovom Ljuba Čupića i Gavrila Principa.

Maksim Vučinić, student Elektrotehničkog fakulteta, kazao je da je OSA prva organizacija u Crnoj Gori koja će se baviti problemima studenata i koja će pokušati da studentsku populaciju uključi u donošenje važnih odluka koje se tiču školovanja i njihove budućnosti.

„Studenti koji se predstavljaju apolitičnim nijesu svjesni budućih negativnih posledica, i obično bivaju partijski vojnici kojih se njihove partije sjete samo oko izbora. Trebalo bi da imaju na umu da su odgovorni za svoju budućnost i da znaju ako se na pravi način ne budu bavili politikom, ona će se baviti njihovim životima“, poručio je Vučinić.

Članovi OSA-e planiraju da organizovanjem tribina, predavanja i ostalim aktivnostima rašire dijalog o svim ključnim temama za studentsku populaciju – za njihovu sadašnjost i budućnost.

"Evrimen Đilas"

Raičević je kazao da Univerzitet nije nezavistan, da je zapao u „kandže instrumentalizovanih pojedinaca i da počiva na nezdravim osnovama“, i da od sada zahtjevi studenata neće glasiti „trebalo bi“ već „mora“.

„Na kraju se obraćam rektorki. Uvažena rektorko, obećali ste mi da na Filozofskom fakultetu neće biti sindroma Đilasa, a u najnovijoj ’predstavi’ ste režirali progon najboljih profesora. Ponovite Vaš omiljeni komad ’Evrimen Đilas’, samo sa novom publikom, nadam se i brojnijom, pa nam recite ko stoji na pravoj strani istorije“, poručio je Raičević.

Bonus video: