Budvi duguju 20 miliona za poreze

Ukupan dug na kraju prošle godine na ime poreza na nepokretnost je 20.247.278 eura, građani duguju 15 miliona
13 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2015. 18:33h

Opština Budva mogla bi da izađe iz finansijskog kolapsa u kome se našla, samo ukoliko bi primijenila stroge mjere i naplatila od brojnih tajkuna, preduzeća i građana dugovanja na ime poreza na imovinu, koji iznosi 20 miliona eura.

Ukupan dug na kraju prošle godine na ime poreza na nepokretnost je 20.247.278 eura, od čega građani duguju 14.644.403, dok privreda, biznismeni, preuzeća i ostali preduzetnici duguju 5,6 miliona eura.

“Vijesti” su ranije objavile da je Opština na ime poreskog duga, na veliki dio nepokretnosti, kao garanciju plaćanja poreskog potraživanja upisivala hipoteku.

Hipoteke su „osvanule“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretne na zemljišnim kompleksima na ostrvu Sveti Nikola, zaleđu plaže Mogren, Lučicama, te ostalim brojnim atraktivnim nekretninama, koje su u vlasništvu poznatih crnogorskih biznismena.

Da bi naplatila dug samo tokom prošle godine, Opština, odnosno njen resorni sekretarijt je donio gotovo 2.000 rješenja o prinudnoj naplati oko devet miliona eura duga na ime poreza na nepokrtnost.

Kada je riječ o pravnim licima, donijeta su 692 zaključka o prinudnoj naplati poreskog dugovanja od 5,9 miliona eura. Od toga iznosa prinudnom naplatom se uspjelo naplatiti 3,1 milion eura. Kada je riječ o građanima donijeto je 1,31 zaključak o prinudnoj naplati poreskog duga od 3,7 miliona eura, od čega je tokom prošle godine naplaćeno svega 800 hiljada eura, dok je ostalo nenaplaćeno 2,9 miliona eura.

Od naplate poreza na imovinu inkasirano 12 miliona eura

Za poreze najviše duguju strani državljani, uglavnom iz Rusije, jer za mnoge od njih nemaju ni mjesto stanovanja niti adresu. Opštini Budva se za komunlije duguje preko 50 miliona eura, i ako bi uspjela da ih naplati, izašla bi iz krize.

Više stanova nego stanovnika

Ono što se godinama prepričava kao anegdota, da u Budvi ima više stanova nego stanovnika, potvrđuje i dokumenta u koje su “Vijesti” imale uvid. Niame, na evidneciji opštinskog Sekretarijata za privredu i finansije nalazi se ukupno 23 hiljada poreskih obvezenika, kada je riječ o fizičkim licima, i 822 firme i preduzetnici.

Budva ima nešto više od 20 hiljada stanovinika, pa po tome izgleda da svaki član budvanske porodice ima svoj stan.

Bonus video: