Đak izbačen iz škole, a ni ukor nije dobio

Razredna Anita Šimurina negira optužbe, tvrdi da je više puta “izlazila u susret učeniku”, koji je stalno izostajao sa časova
503 pregleda 46 komentar(a)
Dalibor Stanković, Foto: Zoran Đurić
Dalibor Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.09.2015. 17:28h

Otac učenika isključenog iz podgoričke Elektrotehničke škole podnio je krivičnu prijavu protiv razredne Anite Šimurine, optužujući je za zloupotrebu službenog položaja.

Učenik P. S. je zbog 55 neopravdanih časova isključen iz škole u novembru prošle godine, a zbog sumnji u regularnost procedure, njegov otac Dalibor Stanković podnio je tužilaštvu prijavu, navodeći, između ostalog, da je razredna, postupajući suprotno “imperativnim normama koje regulišu njen rad, protivpravno stvorila uslove da učeniku prestane status redovnog učenika zbog neopravdanih izostanaka”.

Šimurina, međutim, kategorično tvrdi da navodi iz krivične prijave nisu tačni i da je više puta “izlazila u susret učeniku” koji je stalno izostajao sa časova,

U prijavi se navodi da ona nije nije dozvolila ocu učenika da opravda izostanke...

“Takođe, osumnjičena je bila obavezna kao razredni starješina... da u situaciji kada učenik dostigne nivo 8-15 neopravdanih časova učeniku izrekne disciplinsku mjeru 'ukor', uz pribavljanje mišljenja pedagoga škole i obavještavanja roditelja, što nije uradila. Dalje, iako je učenik - oštećeni imao pravo da dolazi na nastavu, dok odluka o disciplinskoj mjeri ne postane konačna, osumnjičena mu je zabranila da prisustvuje nastavi”, piše u krivičnoj prijavi.

Otac izbačenog učenika ranije se žalio Ministarstvu prosvjete, Prosvjetnoj inspekciji i Kancelariji ombudsmana. Ministarstvo prosvjete je potvrdilo stav škole, što je prosvjetni inspektor i konstatovao, dok ombudsman smatra da je procedura prekršena i da je, u tom slučaju, povrijeđeno pravo djeteta.

“Učenik je, prema mišljenju zaštitnika, radnjama preduzetim od strane Ministarstva prosvete i JU Srednje elektrotehničke škole 'Vaso Aligrudić', stavljen u neravnopravan položaj u odnosu na druge učenike, uz uskraćivanje mogućnosti da utiče na postupak koji ga se direktno tiče”, zaključio je ombudsman.

Iz škole su ranije naveli da je isključen u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju, prema kojem đak gubi status redovnog učenika, ako u toku nastavne godine ima 30 i više neopravdanih časova.

Direktor škole Veselin Pićurić tada je rekao da je razredni starješina više puta pozivao roditelja da, u zakonom predviđenom roku, opravda časove i obavještavao ga o problemu izostanaka, te da je i on “dva puta intervenisao da se đaku da šansa, da svoje obaveze u vezi sa nastavom ispoštuje”. On je tada dodao i da je odjeljenski starješina sproveo postupnost izricanja vaspitnih mjera, da je roditelj iskoristio pravo na žalbu Ministarstvu prosvjete, koja je odbijena kao neosnovana.

Časove pravdala i mimo zakona, kad god roditelj dođe

Šimurina je istakla da “postoje granice preko kojih ne možemo i ne smijemo da idemo”.

“On tokom cijele godine dva dana dođe, pa po dva - tri dana uopšte ne pohađa časove . Ja sam zvala roditelja više puta, on nije ni znao za to. Čekala sam i po dvije, tri nedjelje, i preko zakonskog roka za pravdanje časova, i kad god je došao roditelj, časove sam pravdala. Ali, to nije dalo rezultata i odlučila sam da više ne može tako. Sve disciplinske mjere su blagovremeno izrečene i to što je rečeno u prijavi jednostavno nije istina”, kazala je ona “Vijestima”.

Stanković, međutim, tvrdi da je dolazio da pravda časove u zakonskom roku, ali da je ona to odbila: “Rješenje o isključenju moga sina je poslala na pogrešnu adresu, a niko me iz uprave škole, a ni razredni starješina nije obavijestio da je isključen. Od škole sam zatražio uvid u dnevnik da provjerim izostanke moga sina, što mi nije dozvoljeno”.

Bonus video: