Predstavljena Strategija integralnog upravljanja obalnim područjem

Kako je saopšteno iz Ministarstva drživog razvoja i turizma, Vlada je usvojila Strategiju u junu, kako bi se na osnovu analize postojećeg stanja postavili ciljevi, utvrdili odgovorni subjekte i predložile mjere, kao i institucionalni instrumenti i dostupna pravna i finansijska sredstva, za sprovođenje plana integralnog upravljanje obalnim područjem
380 pregleda 1 komentar(a)
Nacionalna strategija integralnog upravljanja obalnim područjem, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Nacionalna strategija integralnog upravljanja obalnim područjem, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 22.09.2015. 16:57h

U Podgorici je danas predstavljena Nacionalna strategija integralnog upravljanja obalnim područjem, koja daje odgovore na utvrđene slabosti i nedostatke u pogledu stanja životne sredine i prostora obalnog područja.

Strategija je urađena u okviru Programa integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore (CAMP CG) u saradnji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Mediteranskog akcionog plana Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP MAP) i njegovog Regionalnog centra za program prioritetnih akcija (PAP/RAC).

Kako je saopšteno iz Ministarstva drživog razvoja i turizma, Vlada je usvojila Strategiju u junu, kako bi se na osnovu analize postojećeg stanja postavili ciljevi, utvrdili odgovorni subjekte i predložile mjere, kao i institucionalni instrumenti i dostupna pravna i finansijska sredstva, za sprovođenje plana integralnog upravljanje obalnim područjem.

Rukovodilac Odjeljenja za održivi razvoj i integralno upravljanje morem i obalnim područjem u Ministarstvu, Jelena Knežević, podsjetila je, na predstavljanju Startegije, da je pravni osnov za izradu Strategije sadržan u Zakonu o potvrđivanju Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja (IUOP Protokol), kao sedmog Protokola Barselonske konvencije.

„Proces realizacije CAMP CG i izrade NSIUOP tekao je paralelno sa izradom Prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore (PPPNOP CG), kako bi se obezbijedilo integrisanje rezultata i preporuka NSIUOP u PPPNOP CG i kako bi se mjere i akcije koje su sadržane u NSIUOP uskladile sa prostorno-planskim rješenjima“, kazali su iz Ministarstva.

Knežević je predstavila strukturu Nacionalne strategije, sa posebnim naglaskom na ocjenu stanja u obalnom području, kao i analizu ključnih izazova, slabosti i potreba, kao i strukturu Akcionog plana koji prati definisane tematske cjeline i strateške ciljeve.

Posebna pažnja Strategije je, kako se navodi, usmjerena na uski obalni pojas od jednog kilometra, u okviru kojeg je smanjena izgradnja za 37,7 odsto i utvrđena mogućnost uspostavljanja obalnog odmaka na 50 odsto obalne linije.

„Strategijom se daju odgovori na utvrđene slabosti i nedostatke u pogledu stanja životne sredine i prostora obalnog područja, te postojećeg sistema upravljanja i sa njim povezanog institucionalno-zakonodavnog okvira od značaja za IUOP Protokol. Odgovori su dati u tematskim područjima utvrđivanjem strateških ciljeva i mjera do 2030. godine“, saopšteno je iz Ministarstva.

U Akcionom planu Strategije, dodaje se, utvrđene su prioritetne akcije do 2020. godine.

„S aspekta unapređenja postojećeg sistema upravljanja biće uspostavljeno Koordinaciono tijelo za IUOP, što predstavlja odgovor na jedan od ključnih zahtjeva Protokola IUOP, o potrebi uspostavljanja koherentnog djelovanja, unutar sektorskog i međusektorskog, odnosno integrisanja Savjeta za IUOP u Nacionalni savjet za održivi razvoj i klimatske promjene“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, predlog se zasniva na kompatibilnosti sastava i funkcija postojećeg i predloženog savjeta, a predloženo je da se proširi postojeći sastav Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene sa deset novih članova, kako bi se omogućilo njegovo funkcionisanje u kontekstu predloženih funkcija Savjeta za integralno upravljanje obalnim područjem Crne Gore.

IT ekspert, Marina Izgarević, kako je saopšteno, predstavila je prisutnima geoportal CAMP, koji predstavlja jedan od rezultata CAMP CG projekta i na kojem će u narednom periodu biti dostupne sve analize i kartografski prilozi izrađeni tokom projekta, koji mogu da olakšaju buduće planiranje namjene obalnog područja Crne Gore.

Bonus video: