Utvrđena lista kandidata za članove AEM: Je li Vujović u konfliktu interesa?

Administrativni odbor odlučio je da zatraži mišljenje Komisije za sprječavanje konflikta interesa, povodom dopisa predsjednika NVO Građanska alijansa Borisa Raonića, u kojem izražava sumnju da se kandidat Zlatko Vujović, kako je naveo, nalazi u konfliktu interesa
0 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
Administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.09.2015. 15:41h

Administrativni odbor utvrdio je listu od šest kandidata za tri mjesta u Savjetu Agencije za elektronske medije (AEM).

Kandidati za člana tog tijela iz NVO sektora su direktor Centra za monitoring (CeMI) Zlatko Vujović i Edin Koljenović iz Građanske alijanse (GA), iz koje su ocijenili da je Vujović, koji je već član Savjeta, u konfliktu interesa.

U informaciji koju je direktor GA Boris Raonić dostavio parlamentu navodi se da je Vujović član organa upravljanja PR centra, koji se bavi proizvodnjom i distribucijom audiovizuelnog materijala, i direktor CeMi, koji je osnivač PR centra.

Iz GA su ocijenili da Zakon o elektronskim medijima jasno definiše sukob interesa, odnoso da članovi Savjeta Agencije ne mogu biti vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, zaposleni, lica pod ugovorom koji imaju interesa u pravnim licima koja se bave djelatnošću proizvodnje, emitovanja ili distribucije radijskog ili televizijskog programa...

Administrativni odbor odlučio je da tim povodom zatraži mišljenje Komisije za sprječavanje sukoba interesa.

Ranije je Koalicija NVO Saradnjom do cilja” dostavila Administrativnom odboru inicijativu za razrješenje člana Savjeta Darka Ivanovića, takođe zbog navodnog sukoba interesa. Oni su tada naveli da je Ivanović vlasnik pravnog lica, Agencije Media N-Gage, koja u koprodukciji sa RTCG proizvodi emisiju “Robin Hud”.

Kandidati za člana Savjeta ispred univerziteta su Saša Knežević, kojeg je predložio Univerzitet Crne Gore i Branko Bošković kojeg su predložili univerziteti Donja Gorica (UDG) i Mediteran.

Kandidati komercijalnih emitera su Ranko Vujović koga je predložio Udruženje nezavisnih elektronskih medija i Amir Arabelović, kandidat Asocijacije komercijalnih emitera Crne Gore.

Bonus video: