Đurović: Odlukom Vlade favorizuju se Građanska alijansa, CDT i FAKT

On je podsjetio da je Vlada na sjednici 17. septembra prihvatila Memorandum o razumijevanju između Vlade, Glavnog grada, Fonda Braće Rokfeler i Fondacije „Kuća građanskog društva
2 komentar(a)
Goran Đurović
Goran Đurović
Ažurirano: 22.09.2015. 14:36h

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) - saradnjom do cilja zatražila je od Vlade Crne Gore da hitno donese Uredbu o kriterijumima i postupku davanja prostora i imovine u državnom vlasništvu na korišćenje nevladinim organizacijama.

Upravni odbor Koalicije dostavio je danas Vladi Inicijativu o hitnom donošenju uredbe.

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije Goran Đurović, naveo je da se duže vrijeme državna imovina (uglavnom kancelarijski prostor) kojom upravlja Vlada sporadično dodjeljuje na korišćenje NVO-ima bez zakonskog osnova, transparentnosti u postupku, javnog konkursa, kriterijuma i jasnih procedura.

„Ovakvim postupanjem pojedine NVO stavljaju se u povoljniji položaj u odnosu na ostale koje, takođe, imaju želju i potrebu da dobiju prostorije ili zemljište za izgradnju sopstvenog objekta i na taj način osiguraju stabilnost rada organizacije“, smatra Đurović.

On je podsjetio da je Vlada na sjednici 17. septembra prihvatila Memorandum o razumijevanju između Vlade, Glavnog grada, Fonda Braće Rokfeler i Fondacije „Kuća građanskog društva“.

Memorandumom se, kako se pojašnjava u saopštenju Đurovića, Vlada obavezala da za potrebe izgradnje objekta Fondacije „Kuća građanskog društva“ ustupi državno zemljište, oslobođeno naknada za komunalno operemanje građevinskog zemljišta.

„Dodjela zemljišta NVO-ima je novina u dosadašnjoj praksi raspolaganja državnom imovinom, a po svom obimu ovo je vjerovatno i najveće davanje Vlade nekoj NVO“, naveo je Đurović.

On je kazao da se tom odlukom Vlade favorizuje grupa NVO-a koje su osnivači Fondacije „Kuća građanskog društva“ (Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju i FAKT).

„Sigurni smo da i organizacije koje vrijedno rade na zaštiti žrtava nasilja, zaštiti osoba sa invaliditetom, zaštiti prava i integraciji Roma i Egipćana, potrebama mladih i druge, žele bolje uslove za rad i imaju iste potrebe kao i organizacije sa kojima je potpisan Memorandum“, kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, ta i slične odluke Vlade nemaju utemeljenje u nekom zakonskom propisu i sigurno ne doprinose sistemskom pristupu u unapređenju okruženja za djelovanje nevladinih organizacija u državi.

Đurović je ukazao da Strategija razvoja NVO-a od 2014. do 2016. godina, koju je usvojila Vlada, predviđa za drugi kvartal ove godine aktivnosti da se aktom Vlade utvrde kriterijumi i postupak davanja prostora i imovine u državnom vlasništvu na korištenje NVO-ima.

“Ukoliko Vlada želi istinski da pomogne djelovanje svih NVO-a u Crnoj Gori, pa i onih koje nastupaju kritički u odnosu na rad Vlade, onda je jedini ispravan put bio donošenje planirane uredbe kojom se utvrđuje procedura za dodjelu zemljišta i prostora NVO-ima pa, na osnovu pravnog akata, ustupanje zemljišta Fondaciji Kuća građanskog društva, naveo je Đurović.

On smatra da je dodjela na korišćenje prostora za rad, a sada i zemljišta, praktično u vlasništvo NVO-ima, bez bilo kakve procedure, jednako opasna kao i dodjela novčanih sredstava NVO-ima bez bilo kakvih kriterijuma.

“Ovakvim djelovanjem Vlade stvaraju se klijentelistički odnosi sa pojedinim NVO-ima koje pristaju na takav odnos zarad sopstvenih interesa”, ocijenio je Đurović.

On je od predsjednika Vlade zatražio da na narednoj sjednici zaduži Ministarstvo finansija da hitno formira radnu grupu za izradu akta kojim će se urediti kriterijumi i postupak davanja prostora i imovine u državnom vlasništvu na korišćenje NVO-ima i time da lični doprinos realizaciji Strategije razvoja NVO.

“Ukoliko tim aktom ne bude omogućeno svim NVO-ima da pod istim uslovima dobiju zemljište kao u slučaju Fondacije Kuća građanaskog društva, jedini zaključak je da je Vlada odlučna u namjeri da kreira paraleni nevladin sektor koji će klijentelistički biti povezan sa izvršnom vlašću i raditi za interese pojedinih političkih grupacija”, zaključio je Đurović.

Bonus video: