Numanović: Dječji brakovi uskraćuju žrtvi obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu inkluziju

Numanović je objasnio da je uloga porodice i društvene zajednice u prevenciji ranih prisilnih brakova od presudne važnosti za svaku državu
2 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 22.09.2015. 14:43h

Dječji brakovi uskraćuju maloljetnoj žrtvi mogućnost obrazovanja i socijalne inkluzije, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, poručujujući da je uloga porodice u prevenciji te pojave presudna.

On je ukazao na značaj tog negativnog društvenog fenomena i podsjetio da sve potiče od porodice.

Numanović je objasnio da je uloga porodice i društvene zajednice u prevenciji ranih prisilnih brakova od presudne važnosti za svaku državu.

“Pored niza negativnih efekata koje nose sa sobom, dječji brakovi uskraćuju maloljetnoj žrtvi mogućnost obrazovanja, zapošljavanja, socijalne inkluzije, ali, prije svega onemogućavaju postizanje fizičke i mentalne zrelosti za ulazak u brak”, ocijenio je Numanović na predstavljanju projekta „Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama“.

Prema njegovim riječima, ta djeca su u najvećem broju djevojčice, žrtve su primarne porodice, a potom i, kako je naveo Numanović, porodice u koju prisilno uđu, fizički nerazvijene, neadekvatno sazrele za ono što im je život opredijelio.

On smatra da je javnost sve svjesnija ozbiljnosti i opasnosti posljedica, ukoliko se taj problem ne tretira pravovremeno i na pravi način.

Numanović je podsjetio da svako društvo ima obavezu da zaštiti svoje građane, a posebno mladu populaciju.

On je kazao da Vlada intenzivno sprovodi aktivnosti u vezi sa promocijom značaja ostanka u obrazovnom sistemu.

„Svaka nova školska godina bilježi porast broja đaka romske i egipćanske populacije, dok sa druge strane vidno je smanjena stopa odustajanja od školovanja”, rekao je on, navodeći da resorno Ministarstvo organizuje kampanje i edukacije roditelja, djece RE aktivistkinja, službenika državne uprave o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkim prisilnim brakovima među ovom populacijom.

Numanović je podsjetio na pravo svakog djeteta da odrasta u sigurnosti i ljubavi tokom djetinjstva, kako bi izraslo u odgovornu, empatičnu i zdravu osobu. “Svi smo odgovorni da im to osiguramo”, poručio je on.

Bonus video: