Mještani Bijele i Kamenara piju ispravnu vodu

Od početka juna do kraja avusta iz Regionalnog vodovoda je isporučeno 180.970 kubika vode
106 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Đaković, Foto: Slavica Kosić
Jelena Đaković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.09.2015. 13:37h

Potrošači u Kamenarima i Bijeloj, kao i u cijeloj opštini, piju bakteriološki i hemijski ispravnu vodu, a tako je bilo cijelo ljeto, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Jelena Đaković, v.d direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Ona je potvrdila da je u Bijeloj i Kamenarima u petak obustavljena isporuka vode iz Regionalnog vodovoda, nakon što je utvrđeno da je sadržaj hlorida veći od dozvoljenog. Ta mjesta od tada dobijaju vodu iz lokalnog izvorišta Opačica, odnosno sa Plata.

Herceg Novi od juna dobija 60 sekundnih litara vode iz Regionalnog vodovoda što je omogućilo uredno vodosnabdjevanje Bijele i Kamenarima i u ljetnim mjesecima, za razlku od prethodnih godina kada su na snazi bile višesatne restrikcije. Đaković je kazala da je u avgustu i septembru voda koja je isporučivana iz Regionalnog vodovoda koja se „miješa“ sa onom iz tivatskog lokalnog izvorišta Plavda imala povećan salinitet i da se mogla koristiti samo kao tehnička voda, iako je bakteriloški bila ispravna.

Od početka juna do kraja avusta iz Regionalnog vodovoda je isporučeno 180.970 kubika vode, za što će Vodovod morati da izdvoji dodatnih 65 hiljada eura.

„Najskuplja je voda kada je nema“, konstatovala je Đaković. Bez vode sa Plata od 12. do 31. oktobra Đaković je kazala i da će od 12. do 31. oktobra Herceg Novom biti obustavljen dotok 450 litara u sekundi iz sistema Trebišnjica Plat zbog remonta Hidroelektrane Dubrovnik.Tada neće biti moguće napajanje cjevovoda Plat-Herceg Novi iz dovodnog tunela HE Dubrovnik.

Kako u dopisu navode iz HE Dubrovnik, predstavnici HEP Proizvodnja i ZP Hidroelektrane na Trebišnjici će uvažavajući problem sa vodosnabdijevanjem građana Herceg Novog preduzeti neophodne mjere da se vrijeme remontnih radova skrati koliko je to moguće.

Za to vrijeme potrošači u hercegnovskoj opštini dobijaće 120 l/sec iz lokalnog izvorišta Opačica, 60 iz Regionalnog vodovoda i 60 l/sec iz Karasovićia u Konavalima u susjednoj Hrvatskoj.

Podsjećamo da je zbog remontnih radova na HR Dubrovnik i čišćenja hodrotehničkog tunela Trebišnjica Plat Herceg Novi od 1. do 20. juna ove godine takođe bio bez vode sa Plata, kada su u najvćeme bokeljskom gradu na snazi bile višesatne restrikcije vode.

Od hidrometeoroloških prilika zavisiće i kolike će restrikcije biti u vrijeme dok ne bude stizala voda sa Plata.

Bonus video: