Zaposleni u lokalnoj samoupravi - koliko je dovoljno?

Podgorica prednjači sa 2.698 zaposlenih, a slijede je Nikšić i Budva, a najmanje zaposlenih imaju Šavnik, Plužine i Andrijevica
251 pregleda 2 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock
posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2015. 10:59h

Većina opština ne može iz sopstvenih prihoda finansirati svoje potrebe. Neracionalna potrošnja, loše planiranje i ubiranje prihoda, kao i ogroman broj zaposlenih, su razlozi za ovakvu situaciju.

Jedan od ključnih razloga zbog kojeg su naše lokalne samouprave teškoj finansijskoj situaciji je prekomjerno zapošljavanje.

Prema podacima koje su same opštine dostavile Ministarstvu finansija, ukupan broj zaposlenih u lokalnim samoupravama na kraju 2014. godine, iznosio je 11.778. Tu su obuhvaćeni, ne samo zaposleni u lokalnoj upravi, već i u lokalnim javnim preduzećima i ustanovama.

Institut alternativa, koji održava portal o lokalnim finansijama www.mojgrad.me, prikazao je ove podatke u infografiku, ali i uporedio kakav je odnos između broja stanovnika opštine i broj zaposlenih koji bi trebalo da ostvaruju funkcije lokalne samouprave.

Podgorica prednjači sa 2.698 zaposlenih, a slijede je Nikšić i Budva, a najmanje zaposlenih imaju Šavnik, Plužine i Andrijevica.

Međutim, ukoliko se pogleda odnos broja zaposlenih sa brojem sa ukupnim brojem stanovnika u nekoj opštini, dobija sasvim drugačiji redoslijed. Po ovom kriterijumu, najviše zaposlenih u odnosu na broj stanovnika ima Budva, sa 57 zaposlenih na 1.000 stanovnika, a najmanje Rožaje sa 10.

"Gotovo je nemoguće prebrojati sve zaposlene na lokalnom nivou, a još teže doći do tačnog podatka o njihovim platama i primanjima, zbog toga što opštine na različit način vode evidenciju o ovim izdacima. Stoga mora postojati budnost javnosti i nadzor nadležnih institucija, kao što je DRI, kako bi se spriječilo da lokalne samouprave koriste zapošljavanje za zbrinjavanje pogodnih pojedinaca, umjesto zapošljavanja najboljih, sa ciljem da se ostvare funkcije lokalne samouprave i služi potrebama građana", saopšteno je iz Instituta alternativa.

Bonus video: