Zaštititi ptice na njihovom putu do Afrike

Obilježavanje Evropskog dana posmatranja ptica i ujedno pripremanje kućica za gniježđenje sivih sokolova, biće organizovano 3. oktobra 2015. godine na Marezi, sa početkom u 9 časova
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2015. 08:57h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, (CZIP), tradicionalno će obilježiti Evropsku nedjelju posmatranja ptica prvog vikenda oktobra 2015. godine. Milioni migratornih ptica napuštaju Evropu ovih dana i lete ka svojim zimovalištima u Africi.

Za migratorne ptičje vrste postojanje održivih gnijezdećih područja na sjeveru, očuvanje odmorišta, kao i sigurnost na migratornom putu i prikladna staništa u područjima zimovališta od vitalnog su značaja. Kako je saopšteno iz CZIP, cilj Evropskog dana posmatranja ptica 2015. je podizanje svijesti o čudu ptičje migracije i potreba zaštite ptica na Mediteranu na njihovom putu do Afrike.

Ovogodišnji Evropski vikend posmatranja ptica u Crnoj Gori proteći će u duhu prstenovanja, koje se po prvi put ove godine vrši organizovano u našoj zemlji.

"Ovaj događaj upotpunila je podrška Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). Naime, na osnovu Memoranduma o saradnji CZIP-a i CGES-a, koji se odnosi na rad na ekološko – prihvatljivim uslovima za gniježđenje određenih vrsta, ova elektroenergetska kompanija je donirala 30 kućica za gniježđenje sivog sokola (Falco peregrinus), rijetke i ugrožene vrste u Crnoj Gori i Evropi. Posebno dizajnirane kućice će nakon finalne pripreme, u kojoj će glavnu ulogu imati učenici ekološke sekcije OŠ "Radojica Perović" iz Podgorice, biti postavljene na stubove visokonaponskih dalekovoda, čijem odabiru se sa značajnom pažnjom pristupilo. Samim tim, na stubovima će se naći veliki broj vještačkih gnijezda, koja će biti postavljana po fazama", navodi se u saopštenju CZIP.

Riječ je o novom i jedinstvenom projektu u Crnoj Gori koji pokreće Crnogorski elektroprenosni sistem, sa kojim će ova kompanija dobiti posebnu ulogu i odgovornost u zaštiti i očuvanju prirode.

Postavljanje kućica planirano je daleko od stijena i tradicionalnih mjesta gdje se ove ptice gnijezde, oa u CZIP-u očekuju gniježđenje svih vrsta sokola u Crnoj Gori, kao i nekih vrsta sova.

Obilježavanje Evropskog dana posmatranja ptica i ujedno pripremanje kućica za gniježđenje sivih sokolova, biće organizovano 3. oktobra 2015. godine na Marezi, sa početkom u 9 časova.

Galerija

Bonus video: