„Crni leptir” prijeti Milivojeviću da će mu izvaditi grkljan

“Ova poruka je kod mene izazvala osjećaj straha i ugroženosti i molim vas da preduzmete sve neophodne aktivnosti kako bi se otkrio identitet ovog lica, te se isto procesuiralo”
186 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.09.2015. 05:29h

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević podnio je krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe, zbog prijetnji.

Sa Fejsbuk profila “Crni leptir”, Milivojević je 18. septembra dobio prijeteću poruku, začinjenu psovkama.

“Ne izazivaj više jer ću ti isped kamera odrezat k.... i grkljan izvadit rukama da čitav svijet gleda...”, piše, između ostalog, u poruci koju je Milivojević dobio u petak veče.

Milivojević je ocijenio da je poruka uznemiravajuće sadržine i da govori o tome da je homofobija i te kako prisutna u državi:

“Ova poruka je kod mene izazvala osjećaj straha i ugroženosti i molim vas da preduzmete sve neophodne aktivnosti kako bi se otkrio identitet ovog lica, te se isto procesuiralo”.

Pripadnici LGBT zajednice u Crnoj Gori su od početka godine napadnuti oko 200 puta, tvrdi Milivojević.

On je pojasnio da su brojne prijave u proceduri, a da neki od počinilaca još nisu identifikovani.

Milivojević je naglasio da je čak 28 puta kamenovan jedini gej kafe u Crnoj Gori, koji je otvoren krajem 2013. godine u sklopu LGBTIQ SOCIJALNOG CENTRA.

Pomenuti kafe policija čuva posljednjih pola godine.

Zabranu prajda imaće u vidu u novom izvještaju o pridruživanju?

Intergrupa Evropskog parlamenta za LGBT prava, koja okuplja više od 150 demokratski izabranih poslanika iz svih država EU, oštro je osudila odluku Uprave policije da i trećo put zabrani održavanje Parade ponosa u Nikšiću.

Poslanica Tanja Fajon ocijenila je da je Crna Gora od svih zemalja koje su u procesu pridruživanja razvila najšire tijelo zakona i politike, s ciljem da zaštiti LGBT osobe od nasilja i diskriminacije:

“Riječi su bezvrijedne, ukoliko u praksi policija nije sposobna, ili nije voljna, da zaštiti prava na okupljanje LGBT osoba... nadam se da će Komisija uzeti ovo u obzir u svom predstojećem izvještaju pridruživanja”.

U saopštenju je ocijenjeno da se Pravoslavna crkva mobilisala protiv povorke, dok su nacionalisti i fudbalski huligani prijetili ometanjem: “Potpuno je neprihvatljivo da policija, po već treći put, zabranjuje povorku ponosa u Nikšiću”, saopštila je poslanica EP Ulrike Lunaček.

Bonus video: