"NADLEŽNI DA UTVRDE DA LI SU ANALIZE NESAVJESNO RAĐENE"

Svjetska praksa demantuje IJZ: Infekcija kod beba se mjeri kao i kod odraslih

U Institutu za javno zdravlje, gdje su rađene analize beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, ne osjećaju se odgovornima
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2019. 17:08h

Nadležni u Institutu za javno zdravlje (IJZ), gdje su rađene analize beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, ne osjećaju  se  odgovornima što je stopa zagađenja u nalazima izuzetno visoka i prevazilazi medicinske standarde.

Na pitanje “Vijesti” zbog čega je stopa kontaminacije (prisustvo neželjenog sastava ili nečistoće) visoka u nalazima dvije bebe iz Bijelog Polja i da li  se  to redovno dešava, iz IJZ su odgovorili da krv po pravilu uzima osoblje na odjeljenju gdje je smješten pacijent.

„U bolnici  se  uzeta krv stavlja u specijalno dizajnirane komercijalne flaše za hemokulturu (mikrobiološka analiza krvi), koje predstavljaju zatvoreni sistem i dostavljaju  se  u mikrobiološku laboratoriju na dalju analizu“, piše u odgovorima koje potpisuju ljekari Odjeljenja za bakteriologiju.

Međutim, naglasili su i da je najrizičniji momenat po pitanju kontaminacije pri izradi hemokulture uzimanje uzorka krvi od pacijenta.

„Ovo je posebno naglašeno kod novorođenčadi zbog anatomskih karakteristika“, naglasili su iz IJZ.

Međutim, molekularni mikrobiolog i redovni profesor molekularne biologije na Prirodno - matematičkom fakultetu Danko Obradović tvrdi da nema značajne razlike u stopi kontaminacije hemokultura kod novorođenčadi i odraslih osoba.

On je istakao da o tome govori i naučna studija „The College of American Pathologists“, koja je ispitivala stopu kontaminacija analiza krvi u 356 medicinskih ustanova u Americi.

„Prosječna stopa kontaminacija u tim ustanovama na odjeljenjima za odrasle iznosi 2,92 odsto, a na odjeljenjima za neonatalnu njegu, gdje  se  liječe novorođenčad, je čak manja nego kod odraslih i iznosi 2,08“, naglasio je on.

Obradović je prošle sedmice saopštio “Vijestima” da je stopa kontaminacije u nalazima dvije bebe katastrofalna i da nadležni treba da utvrde da li su analize nesavjesno rađene ili je učinjeno krivično djelo kako bi  se  odgovornima za infekciju pet beba da izbjegnu odgovornost.

Kako je tada pojasnio, prema standardima koji su zasnovani na naučnim shvatanjima i izvještajima Američkog udruženja mikrobiologa učestalost kontaminacije pri analizi hemokulture ne bi trebalo da pređe tri odsto, dok  se  u naučnim studijama mogu naći podaci da stopa u praksi varira od 0,6 do šest.

Međutim, od pet analiza koje su rađene kod dvije bebe, četiri su bile kontaminirane u toku rada, što iznosi 80 odsto kontaminacija, dok je stopa zagađenja u kulturama likvora (tečnost koja  se  nalazi u mozgu i kičmenoj moždini) 33 odsto.

Obradović smatra da podatak da neko drugi uzima krv i da je to vjerovatno razlog kontaminacije, ne znači da u tom slučaju niko ne snosi odgovornost.

„U medicinskim ustanovama moraju da postoje nadležna lica koja prate rad, reaguju i pozivaju na odgovornost“, rekao je dodavši da neadekvatno urađene hemokulture mogu znatno da povećaju smrtnost pacijenata, a da trajne posljedice kod preživjelih budu više izražene.

Tužilaštvo da se pozabavi nalazima

Iz Nevladine organizacije „Krug života“ saopštili su  da  Ministarstvo zdravlja i  Tužilaštvo  treba  da   se  pozabave optužbama profesora Obradovića, koji je analizirao rezultate dvije inficirane bebe: „Na ovom primjeru  se  vidi sav nemar i nestručnost našeg zdravstvenog sistema, a analiza pokazuje  da   se  nešto pod hitno mora uraditi“.

Iz „Kruga života“ podsjećaju  da  su na ovakve i slične apele upućivali i prije bjelopoljske tragedije, ali  da  tada kao i sad nadležni nijesu reagovali.

„Tvrdnje kako  se  mikrobiološki nalazi uzimaju na odjeljenjima stoji kao nesporna činjenica, ali motiv ovakve konstatacije ide u smjeru prebacivanja odgovornosti na kolege“, istakli su, zapitavši  se  kako  se  na osnovu ovakvih rezultata može dati odgovarajuća terapija ili sprovesti liječenje pacijenata.

Galerija