Perunović nokautirao Mugošu

"Bivši gradonačelnik nije samo maltretirao novinare i slabovide osobe. Tako se ponašao i prema sportskoj legendi i šampionu Miju Perunoviću"
300 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2015. 17:33h

Nakon desetogodišnjeg pokušaja bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše da otme prostorije bokserskog kluba "Budućnost" poznatom bokseru Miodragu Perunoviću, Viši sud je u julu presjekao i pravosnažno presudio u korist Perunovića.

Bivši gradonačelnik, koji je u međuvremenu postao diplomata, je tako Glavnom gradu ostavio 4.000 eura sudskih troškova. Ali, veći je dužnik Viktoru Restisu, strateškom partneru crnogorskih vlasti, čijoj je kompaniji "First financial group" 2007. prodao i Perunovićevo vlasništvo. Sudski spisi pokazuju da Restis međutim nije uspio taj dio zemljišta da upiše u katastar nepokretnosti.

"Bivši gradonačelnik nije samo maltretirao novinare i slabovide osobe. Tako se ponašao i prema sportskoj legendi i šampionu Miju Perunoviću. Zlopotrebljavajući funkciju pokušavao je da ga prisili kako bi imovinu prodao u bescjenje, što sigurno nije radio kad je bila u pitanju njegova imovina, pogotovo kad je "trgovao" svojom i opštinskom zemljom", rekao je "Vijestima" Perunovićev zastupnik Goran Rodić.

On je naveo da "Perunović nije pristao na ucjene, pa je gradonačelnik pokušao putem suda da mu otme imovinu, podnoseći tužbu kojom je tvrdio da je imovina opštinska, iako je prethodno četiri godine pokušavao da je otkupi za daleko manju cijenu nego što zaista vrijedi".

Perunović je većinski vlasnik bokserskog kluba "Budućnost", sa pravom korišćenja zemljišta, koje je svojina države, odnosno Glavnog grada. Njegov partner je Vlada Crne Gore, koja mu je na taj način odala priznanje što je bio prvak Balkana, Mediterana, Evrope, vicešampion svijeta...tri godine najbolji sportista Crne Gore...

Restisova "First Financial Group" je, kako piše na njenom sajtu, kročila na crnogorsko tržište 2007. godine. Koristeći privilegiju gradonačelnika i ne pitajući Skupštinu Grada, Mugoša joj je 20. marta prenio pravo na gradsko građevinsko zemljište u dijelu Njegoševog parka, uključujući i parcelu na kojoj je BK "Budućnost". Ona je zauzvrat na račun Glavnog grada uplatila 4.043.000 eura.

Dvije godine unazad Mugoša je lobirao kod Perunovića da mu ustupi prostorije Bokserskog kluba, nudeći najprije za njih 450.228 eura, i zakup poslovnog prostora u Klubu privrednika. Dogovor je postignut, ali je Glavni grad zaćutao, umjesto da uplati novac nakon čega bi se BK iselio.

Četiri godine kasnije, Perunoviću je ponuđeno manje - 445.000 eura i lošiji lokalitet za klub, u naselju Stari aerodrom. Na sastanku u Opštini Podgorica, Mugoša je međutim zaprijetio, da će ukoliko se sporazum ne postigne, Glavni grad pokrenuti sudski postupak.

U tužbi koju je nedugo zatim podnio Osnovnom sudu, on je vrijednost spora označio na 300.000 eura, čime je, kako piše u žalbi Perunovićevog advokata, još jednom umanjio vrijednost imovine.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Vesna Banjević presudila je u korist gradonačelnika, ali je Viši sud poništio njenu presudu. U ponovljenom postupku, Mugoša je pravosnažno izgubio, kao i pred Privrednim sudom, koji je odbacio tužbu Glavnog grada, kojom je tražio poništenje Perunovićevog i ugovora Vlade o osnivanju BK "Budućnost".

Perunoviću slao inspekciju da ga "pritisne"

”Zloupotrebljavajući položaj Mugoša je slao inspekciju u kuću gdje Mijo Perunović živi, pokušavajući tako da ga "pritisne" da proda imovinu kluba. Poslije 10 godina maltretiranja, konačno je pravosnažnom sudskom odlukom odbijena Mugošina tužba kao neosnovana. Ostaje mu da se sad opravda partnerima kako im je mogao 2007. prodati tuđu zemlju. A mogao bi na tu temu dati i odgovore tužiocu, u čiju nadležnost sigurno spada ova cijela priča", rekao je "Vijestima" advokat Goran Rodić.

Galerija

Bonus video: