Vuković: Vjersko-politikantske manipulacije

On je kazao da je postoji nezadovoljstvo i kod Islamske zajednice, i Katoličke crkve nekim rješenjima, a da li su u pravu oni ili država to treba vidjeti kroz razovor
70 pregleda 11 komentar(a)
Miško Vuković, Foto: Savo Prelević
Miško Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.09.2015. 12:26h

Dešavanja u Bijelom Polju i Kotoru na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, pokazuju da Srpska pravoslavna crkva ne želi da se stanje u toj oblasti mijenja, ocijenio je funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

On je rekao da u Bijelom Polju i Kotoru nijesu održane tribine zbog velike, promišljene, pripremljene manipulacije ljudima koji su spremni, svjesno ili nesvjesno, da budu izmanipulisani od jedne crkve u Crnoj Gori.

"Najvažnije u svemu ovome su reakcije – neko prihvata dijalog, a neko na taj dijalog juriša. Sve je to vjersko-politikanska manipulacija da do dijaloga ne dođe. Cilj je da nema zakona i promjena, i da se nastavi zatečeno stanje koje po mišljenju većine demokratskih subjekata nije dobro", rekao je Vuković agenciji MINA.

On je kazao da je postoji nezadovoljstvo i kod Islamske zajednice, i Katoličke crkve nekim rješenjima, a da li su u pravu oni ili država to treba vidjeti kroz razovor.

"Zar nije upozoravajuće da naše ulice, kroz ove manifestacije, počinju da liče na ulice nekih fundamentalističkih država? Nikada u Crnoj Gori na taj način vjerski stav nije ispoljavan. Mi smo na vratima EU, a nemamo sistemski zakon koji pokriva ovu oblast", rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Nacrt zakona niko neće sporiti, osim onih koji se, kako je rekao, navodno zbog loših rješenja bore da se o zakonu ne priča.

"To je zamjena teza, i svojevrsna vjerskopolitička mimikrija. Navodno im smeta sadašnje loše stanje i neprihvatljiva praksa, a ne dozvoljavaju ni samu mogućnost da se o alternativama otpočne razgovor", ocijenio je Vuković.

On je kazao da je prošlo je tri decenije od kada u Crnoj Gori nije mijenjana normativna osnova te oblasti.

"Ovaj zakon tretira jednu vanredno važnu, krucijalnu oblast i problem koji je razriješen u svim demokratskim zemljama svijeta, posebno u onima koje su ustavom definisane da su laičke države, a da se vjerska prava i slobode tretiraju na način svojstven ovim i budućim vremenima, a ne sa pogledom unazad i robovanjem nekim starim državnim projektima naslonjenim na propale ideologije", poručio je Vuković.

On je kazao da Crna Gora idemo ka evropskim integracijama i da hoće da bude dio tog društva. "Uslov je da ličimo na njih, da usvojimo njihove standarde i vrijednosti. Sa ovakvim kvazipravnim rješenjima nijesmo niđe prispjeli".

Vuković je podsjetio da je Nacrt rađen na osnovu tradicije i dobrih iskustava Crne Gore u ovoj oblasti.

"Ovim pitanjima su se ovi preci bavili i kada smo verifikovali svoju nezavisnost prije 150 godina, zašto danas da ne budemo blagovremeni i odgovorni. Čuli smo i da je nacrt rađen uz poštovanje međunarodnih standarda o položaju vjerskih institucija", kazao je Vuković.

On smatra da su vjerska prava i slobode univerzalno pitanje, koje treba na univerzalan demokratski način da budu riješena u građanskoj državi.

"Vjerska institucija je društveni subjekt, i to nije isto što i vjerska prava i slobode.Svi moramo da se prilagodimo potrebi da to bude dio ukupnog korpusa ljudskih prava i sloboda", rekao je Vuković.

Bonus video: