Poslanice EP: Neophodna Vladina strategija kako bi prajd u Nikšiću postao moguć

Sloboda okupljanja je osnovno pravo sadržano u Ustavu Crne Gore. Međutim, prema zvaničnom policijskom obrazloženju, odluka o zabrani je donešena zbog toga što "okupljanje pripadnika članova NVO LGBT Foruma Progres iz Podgorice predstavlja (jedan) povećan sigurnosni rizik i prijetnju nasilja i drugih oblika ometanja javnog reda i mira u većem obimu"
0 komentar(a)
Nikšić prajd, Foto: LGBT Forum Progres
Nikšić prajd, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 20.09.2015. 12:39h

Poslanice Evropskog parlamenta Terry Reintke i Anneliese Dodds uputile su, povodom zabrane Povorke ponosa u Nikšiću, pismo predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću i načelniku Centra bezbjednosti Nikšić Miloradu Žižiću.

Anneliese Dodds je i predsjedavajuća delegacije Parlamentarnog odbora Evropske Unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP). Pod okriljem POSP-a vodi se politički dijalog, na parlamentarnom nivou, između EU i Crne Gore. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,

U pismu poslanica Evropskog Parlamenta iskazana je razočaranost zbog ponovne, treći put u ovoj godini, zabrane Povorke ponosa u Nikšiću ali iskazano je i jasno očekivanje da Vlada Crne Gore, i nadležne lokalne i policijske vlasti, predstave akcioni plan, uključujući konkretnu strategiju, kojim će se prevazići aktuelno stanje i doći do toga da LGBT zajednica u budućnosti ostvari svoja osnovna prava na slobodu okupljanja.

"Veoma smo razočarani saznanjem o ponovnoj zabrani povorke ponosa u Nikšiću, za koju je najavljeno da će se održati 18. septembra 2015. godine. Ovo je treći put ove godine da je policija zabranila povorku ponosa. Sloboda okupljanja je osnovno pravo sadržano u Ustavu Crne Gore. Međutim, prema zvaničnom policijskom obrazloženju, odluka o zabrani je donešena zbog toga što "okupljanje pripadnika članova NVO LGBT Foruma Progres iz Podgorice predstavlja (jedan) povećan sigurnosni rizik i prijetnju nasilja i drugih oblika ometanja javnog reda i mira u većem obimu". Kako je povorka zabranjena već treći put za redom, smatramo neophodnim da Vlada Crne Gore i nadležni organi u Nikšiću predstave akcioni plan, uključujući konkretnu strategiju koja će naglasiti mogućnost kako obezbijediti da LGBT zajednica ostvari svoja osnovna prava na slobodu okupljanja u budućnosti", navodi se u pismu Reintke i Dodds.

Poslanice Evropskog parlamenta su navele da vjeruju da bi Crna Gora trebalo da bude u poziciji da zaštiti događaj koji je važan i vitalan dio moderne demokratije.

"Stoga, zauzimamo stav da ova zabrana šalje pogrešnu poruku LGBT zajednici u Crnoj Gori koja se prečesto susreće sa neprijateljstvom, diskriminacijom i nasiljem. Uzimajući u obzir razloge koji su doveli do odluke o zabrani povorke ponosa, zabrinuti smo da bi ova odluka mogla dati dovoljno prostora LGBT zajednici Crne Gore da vjeruje da njihova prava na slobodu izražavanja i integritet nisu adekvatno zaštićena, stoga, da se LGBT zajednica u Crnoj Gori ne tretira jednako. U kontekstu gore navedenog, željeli bismo da potvrdimo našu podršku slobodi okupljanja kao izraz slobodnog demokratskog društva. Nadamo se da će uskoro biti mogućezakonito i mirno organizovati povorku ponosa u Nikšiću, uz podršku političke vlasti, i u skladu sa zajedničkim evropskim vrijednostima", navodi se u pismu.

S pismom su upoznati evropski komesar za proširenje Johaness Hahn i šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Bonus video: