Akcija čišćenja Ribnice: Prikupljeno je oko 60 vreća otpada

Green Home poziva savjesne građane da prijave fizička i pravna lica koja zateknu da nelegalno odlažu otpad u rijeku uz fotografiju ili drugi dokazni materijal
51 pregleda 1 komentar(a)
čišćenje Ribnice, Foto: Green Home
čišćenje Ribnice, Foto: Green Home
Ažurirano: 19.09.2015. 12:54h

Aktivisti NVO Green Home, uz podršku gradskih službi „Čistoća“ i „Zelenilo“, Marinaca SAD, planinarskog društva "Gorica", Ministarstva održivog razvoja i turizma čistili su korito rijeke Ribnice, na dionici od knjižare Karver prema Vrelima Ribničkim.

Kako je saopšteno iz NVO Green Home, tom prilikom prikupljeno je oko 60 vreća otpada, među kojima je najviše bilo ambalažnog i otpadnog materijala koji se koriste u domaćinstvima, što svjedoči o teškom stanju zapuštenosti korita rijeke i nemarnosti od strane građana koji žive u uzvodnom dijelu rijeke.

"Akcije čišćenja koje se organizuju periodično od strane Čistoće, Zelenila kao gradskih službi, te drugih društvenih aktera ne mogu ostvariti dugoročniju svrhu ako se ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca i dalje toleriše i dopušta. Pitanje nesavjesnog odlaganja otpada je potrebno rješavati na samom izvoru, drugačije se problem kontinuirano ponavlja, troše uzaludno ljudski i finansijski resursi i prave nakaradna rješenja za rješavanje akumuliranog otpada kao što je npr. besmisleno betoniranje korita rijeke za proklizavanje otpada u donje tokove. Iz tog razloga želimo pozvati Glavni grad da organizuje odgovarajuću nadzornu službu ili lokalne inspekcijske organe koji će obavljati redovne ophodnje na potezu od mosta Braće Zlatičanin do Vrela Ribničkih kako bi se spriječilo vršenje ovih nelegalnih aktivnosti i kaznili počinioci. Doslijedna primjena mjera kaznene politike, predstavlja u ovakvoj situaciji jedini pravi način da se hitno krene sa sanacijom i zaštitom devastiranog korita", navode iz NVO.

Green Home poziva savjesne građane da prijave fizička i pravna lica koja zateknu da nelegalno odlažu otpad u rijeku uz fotografiju ili drugi dokazni materijal, a Glavni grad da organizuje i instalira nadzorne sisteme na problematičnim lokacijama.

"Zakonom o upravljanju otpadom utvrđena je kazna za fizičko lice od 500 do 2.000 eura, odnosno pravno lice u iznosu od 1.000 do 40.000 eura ukoliko odstranjuje, odnosno odlaže otpad na lokaciji koja nije predviđena prostorno planskim dokumentom ili objektima koji ne ispunjavaju zakonom utvrđene uslove. U stanju ovolike nebrige i zapuštenosti, teško je povjerovati da je Ribnica bila nekada jedan od najvažnijih simbola Podgorice sa nekoliko aktivih vodenica, visokim vodostajem i dobrim kvalitetom vode za ribolov i navodnjavanje i atraktivno mjesto za kupanje i okupljanje. Vjerujemo da uz stvarnu posvećenost nadležnih institucija, kao i mobilizaciju građana na zaštiti i uređenju riječnog korita i obala situacija može značajno da se popravi te da se ovaj zaboravljeni prirodni dragulj preobrati u mjesto na kojem građani rado borave", zaključuje se.

Bonus video: