Rektorat UCG: Postoji dobra volja da se rang lista proširi za 16 mjesta

U reagovanju se navodi da je komisija za upis Pravnog fakulteta pravilno bodovala i rangirala sve pristigle prijave, i to na osnovu prosječne ocjene, odnosno uspjeha ostvarenog na osnovnim studijama
72 pregleda 6 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2015. 15:22h

Povodom teksta ,"I specijalizanti ostaju ispod crte", reagovao je Rektorat Univerziteta Crne Gore.

"S obzirom na primjenu novog Zakona o visokom obrazovanju, a shodno tome i novih pravila studiranja, Univerzitet i te kako vodi računa da tokom prelaznog perioda nijedan student ne izgubi neko od svojih prava koja su garantovana ranijim pravilima. Zato je suvišna povika u medijima, jer će u najkraćem mogućem roku Upravni odbor razmotriti mogućnost upisa na specijalističke studije Pravnog fakulteta za dodatnih 16 studenata, koliko ih je konkurisalo za upis. Ishod je gotovo izvjestan, jer postoji dobra volja da im se izađe u susret i rang lista proširi za 16 mjesta", kazali su iz PR službe Rektorata.

U reagovanju se navodi da je komisija za upis Pravnog fakulteta pravilno bodovala i rangirala sve pristigle prijave, i to na osnovu prosječne ocjene, odnosno uspjeha ostvarenog na osnovnim studijama.

"Smatramo tendencioznim navode da se pri upisu favorizuju studenti sa drugih univerziteta. Javnosti radi, želimo da pojasnimo da prema pravilima studiranja na postdiplomskim studijama, specijalističke studije mogu upisati samo studenti koji su završili osnovne studije i stekli Bachelor diplomu. Pravo prijave imaju i kandidati koji su osnovne studije završili na fakultetima van Univerziteta Crne Gore, zato ne može biti diskriminacije u njihovom rangiranju, samo zato što dolaze sa drugih univerziteta. Sa druge strane, Univerzitet ne želi da zakine svoje studente, koji su osnovne studije završili na nekom od fakulteta UCG. Konkursom za upis na specijalističke studije Pravnog fakulteta predviđeno je 140 mjesta, koja su popunjena rangiranjem kandidata isključivo na osnovu ostvarenog uspjeha", kazali su iz PR službe Rektorata.

Bonus video: