Kolašin čeka ponudu za kredit

Rakočević ističe da bivši predsjednici Opštine namjerno koriste brojke iz različitih izvještaja kako bi umanjili realni dug
113 pregleda 5 komentar(a)
Kolašin
Kolašin
Ažurirano: 18.09.2015. 16:52h

Iako predstavnici kolašinske vlasti još sa sigurnošću ne mogu reći kada će tačno biti realizovan kredit od sedam milona eura, kojim namjeravaju da se riješe svih dugovanja, a prije svega petogodišnje blokade opštinskog računa i duga od 20, odnosno 16 plata prema zaposlenima, tvrde da se taj proces privodi kraju.

Kako kaže sekretar za finansije Goran Rakočević, lokalna uprava je trenutno na “solidnim pozicijama za dobijanje kredita.”

„Prošle sedmice je bio sastanak u Ministarstvu finansija, oni su upoznali predstavnike banaka da će biti izdate državne garancije za opštinu Kolašin u iznosu od sedam miliona eura i za druge opštine u iznosu od 100 miliona eura. Tražili su da, pošto Vlada odnosno država preuzima dio rizika sa državnim garancijama, se daju ponude sa nižim kamatnim stopama“, kazao je sekretar za finansije.

Prema nezvaničnim informacijama iz lokalne uprave, predstavnici izvšne vlasti su skoro priveli kraju pregovore sa jednom bankom i čeka se samo njena formalna ponuda. Vjetar u leđa naporima da se konsoliduju opštinske finansije, vlast je dobila i saglasnošću ministarstva finansija na sanacioni plan opštine.

Rakočević je rekao da su nedavne izjave dvojice bivših predsjednika Opštine Milete Bulatovića i Darka Brajuškovića o visini kolašinskog duga netačne. On kaže da dvojica bivših predsjednika namjerno koriste brojke iz različitih izvještaja kako bi napravili zabunu.

„Oni ne razlikuju izvještaje o ukupnom budžetskom zaduženju i izvještaj o neizmirenim obavezama. Kad se govori o neizmirenim obavezama od 4, 8 milona eura tu su uračunati iznosi kredita koji su dospjeli na naplatu, a ne ukupan iznos kreditnih zaduženja”, tvrdi Rakočević.

On je kazao da je „licemjerna laž da je Kolašin među najmanje zaduženim opštinama u Crnoj Gori”. Sekretar za finansije tvrdi da je Kolašin u vrhu kada je riječ o zaduženosti “po glavi stanovnika”. Rakočević podsjeća i da je Opština Kolašin kao korisnica Egalizacionog fonda u periodu od 2004. do 2014. godine, samo po tom osnovu, prihodovala nešto više od 7 miliona eura.

„ I pored 7 miliona iz tog fonda, od 2006. godine kada je ukupan dug Opštine bio nešto preko 100.000, došli smo u situaciju da na kraju 2014. godine imamo dug od 10 miliona eura. Poznatno je da je u međuvremenu bio i investicioni bum kada je opština imala značajnije prihode, a da su relani opštinski prihodi oko 1, 2 miliona eura”, rekao je on, podsjećajući na činjenicu da je pet opštinskih računa u blokadi, te da se do prošle godine poslovalo preko paralelnih računa.Rakočević ističe i da aktuelna vlast ima sada naslijeđenih 3 milona kredita, a da su neki u međuvremnu “zatvoreni”, a pojedini djelimično otplaćeni. Bivša vlast ukupno se kreditno zadužila oko 5 miliona eura.

Bonus video: