Bečanović: Vlast zabranila Prajd jer ne želi da gubi glasače

Ona smatra da je Nikšić kao grad propustio priliku da pokaže da je to tolerantan grad
285 pregleda 36 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: Boris Pejović
Tatjana Bečanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2015. 13:36h

Pogrešan momenat za održavanje akademske šetnje ponosa u Nikšiću je zbog toga što je počela predizborna euforija i vlast ne želi da izgubi svoje sigurne glasače među onima koji ne podržavaju LGBT zajednicu, ocijenila je na javnoj tribini NVO “LGBT Foruma Progres” i “Hiperiona” profesorica Filozofskog fakulteta (UCG) Tatjana Bečanović.

Na tribini i ako su bili pozvani nijesu prisustvovali predstavnici Opštine Nikšić, Vlade Crne Gore i Uprave policije. A prema riječima Bečanovićeve time su javno “manifestovali svoj kukavičluk”. Direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević je ocijenila da je Vlada ovim postupkom stala na stranu kriminala i prijetnji i “otvoreno okrenula leša ljudskim pravima”.

“Država ne može da kaže da okupljanje jednoj grupi ljudi neće dozvoliti jer će drugoj grupi to smetati ili je uznemiriti. To je protivno evropskim standardima ljudskih prava. Policija je dužna da zaštiti oba skupa”, kazala je Gorjanc Prelevićeva.

Ona smatra da je Nikšić kao grad propustio priliku da pokaže da je to tolerantan grad.

“Nikšiću je upropaštena prilika da ustane protiv predrasuda koje nažalost prate ovaj grad”, istakla je ona.

Prema riječima Bečanovićeve odluka o zabrani prajda nije stav građana Nikšića, ali da je stav onih koji su “hranjeni ovim režimom izašli sa prijetnjom”.

“Univerzitet i Fakultet ovakvi kakvi su ne zaslužuju odbranu, ali ću podržati svoje kolege i studente među kojima sam sigurna da je većina onih koji bi ovo podržalo, samo što su nažalost uvijek glasniji oni koji su protiv”, kazala je ona.

Bačanovićeva je poručila da “kad neko hoće da ubije pedera neka se sjeti Lorke”.

Drugo ljudsko biće, prema njenim riječima treba da postoji pored nas ma koliko se od nas razlikovalo.

“Tuđi egzistencijalni prostor treba da nam bude svetinja”, zaključila je ona.

Tereza Reintke iz Evropskog parlamenta koja je trebalo da bude jedna od govornica na Povorci ponosa je došla u Crnu Goru uprkos tome što je povorka privremeno zabranjena.

“Kada sam planirala ovaj put imala sam veoma velika očekivanja, ali sam ovim dešavanjima jako razočarana”, kazala je Reintke.

Prema njenim riječima ugroženo je jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodno okupljanje,

“Vlada treba da pruži slobodu svojim građanima jer je to jako bitno u procesu pridruživanja Evropskoj uniji... Uputiću pisma vodećim evropskim institucijama, a potrebno je da i Vlada Crne Gore i Evropska unija udvostruče svoje napore kako bi Crna Gora koja teže prihvata različitosti postala slobodna”, poručila je ona.

Ksenija Rakočević iz “Hiperiona” je istakla da s obzirom na Milivojevićevu odluku da ponudi ostavku zbog moralne odgovornosti sada isto to zbog ovakvih nezakonitih odluka treba da urade i “ministri unutrašnjih poslova i ljudskih i manjinskih prava”.

Razočarana time što su na Javnoj tribini osim Milivojevića prisustvovale samo žene Rakočevićeva se zapitala gdje su danas “ti hrabri muškarci koji će nasrtati na nas kamenicama, gdje je danas to čojstvo i junaštvo”.

Ona je istakla da se nada da će Milivojevićeva ostavka biti opovrgnuta jer je on jedan od “rijetkih muškaraca koji se za prava i slobod bori iz prvih redova a ne skriven ispod fantomke”. Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević je kazao da LGBT zajednica neće odustati od svojih prava i želja te da će ulagati žalbe i podnositi prijave i boriti se za svoja prava dok ne postignu slobodu i ravnopravnost u Crnoj Gori.

Bonus video: