Mnogim vrstama prijeti nestanak

Godišnje se izlovi 1,5 miliona tona ribe, a čak 95 odsto ribljih vrsta je prepolovljeno, piše u Izvještaju Svjetskog fonda za prirodu
79 pregleda 3 komentar(a)
Izvještaj o stanju mora i okeana, Foto: WWF
Izvještaj o stanju mora i okeana, Foto: WWF
Ažurirano: 17.09.2015. 18:28h

Ukoliko se nastavi sa dosadašnjim načinom upravljanja, ribolov u Jadranskom moru postaće samo uspomena.

To se, između ostalog, navodi u Izvještaju o plavoj planeti Svjetskog fonda za prirodu (WWF), koji je pokazao da su u posljednje četiri decenije populacije nekih vrsta riba opale za čak 75 odsto i u kome se navodi da situacija u Jadranu prati negativne svjetske trendove. Osim Izvještaja WWF, to su pokazale i analize Komiteta EU za ribarstvo.

“Dosadašnje prakse upravljanja morskim resursima u Jadranu nisu održive, što znači da će ribolov, nastavimo li ovakvim načinom upravljanja, vrlo brzo ostati samo uspomena”, kazao je savjetnik za ribarstvo u WWF Adria Danijel Kanski.

U Izvještaju piše da je Sredozemno more jedno od najstarijih ribolovnih područja na svijetu, u kojem ljudi već stoljećima žive od ribarstva, ali se to danas čini prekomjerno.

Oko 1,5 miliona tona ribe lovi se svake godine, čak 95 odsto ribljih vrsta je prelovljeno, 89 odsto je osiromašeno, a većina vrsta morskih pasa gotovo potpuno je nestala, piše u Izvještaju

„Usklađivanje ribolovnih praksi, na način da održivo iskorištavamo morske resurse, jedini je način da očuvamo stoljetnu tradiciju ribarenja na Jadranu, a samim time i radna mjesta vezana”, kazao je Kanski.

U Izvještaju se navodi kako su širom svijeta populacije riba, neophodnih za osiguravanje ljudskih potreba za hranom, u ozbiljnom padu.

Iako su statistike obeshrabrujuće, „Izvještaj o plavoj planeti“ ukazuje da je ovaj poražavajući trend moguće izbjeći.

Vodeći svjetski političari, piše u Izvještaju, moraju osigurati da su oporavak okeana i očuvana obalna staništa jasno prepoznaju u primjeni ciljeva održivog razvoja UN-a, koji će biti službeno odobreni ovog mjeseca. Konstatuje se da su pregovori o novom globalnom klimatskom sporazumu takođe važna prilika da se pruži značajna podrška dobrom stanju mora i okeana.

Lambertini: Pričinjena velika šteta, potrebne hitne promjene

Generalni direktor Svjetskog fonda za prirodu Marko Lambertini saopštio je da su se odlučili da što hitnije objave Izvještaj, kako bi svi mogli da dobiju uvid u najnovije stanje mora i okeana:

“U vremenu samo jedne generacije, ljudska aktivnost teško je naštetila morima i okeanima, od toga da se ribe izlovljavaju brže nego što se mogu reprodukovati, do uništavanja njihovih staništa. Potrebne su temeljne promjene kako bi se osiguralo obilje života u okeanu i za buduće generacije”.

Bonus video: