HN: Vatrogasci će bez problema komunicirati sa kolegama iz drugih gradova

Pripadnici novske Službe zaštite su putem TETRA sistema ostvarili komunikaciju sa kolegama iz Tivta, Kotora i Budve i na taj način u mnogome prevazišli teškoće koje su se javljale u komunikaciji ovih službi
70 pregleda 1 komentar(a)
Tetra sistem HN, Foto: Prisma
Tetra sistem HN, Foto: Prisma
Ažurirano: 17.09.2015. 12:34h

Hercegnovska Služba zaštite i spašavanja dobila je opremu za digitalnu radio komunikaciju - TETRA sistem.

TETRA sistem, koji se sastoji od 5 ručnih digitalnih radio stanica i jedne fiksne, uručili su predstavnici austrijsko-crnogorske kompanije „Wireless Montenegro“.

Rukovodilac Službe zaštite Aleksandar Škobalj je izkazao zadovoljstvo kvalitetom opreme obezbijeđene kroz realizaciju projekta putem sistema javnih nabavki za 2015. i najavio da će uskoro biti povećan broj jedinica koje će koristiti ovaj sistem.

„Ovo je samo početak uvođenja TETRA sistema u rad opštinskih službi u Herceg Novom, jer smo planirali da uskoro umrežimo sve službe među kojima postoji potreba za koordinacijom u komunikacijama,“kazao je Škobalj.

Pripadnici novske Službe zaštite su putem TETRA sistema ostvarili komunikaciju sa kolegama iz Tivta, Kotora i Budve i na taj način u mnogome prevazišli teškoće koje su se javljale u komunikaciji ovih službi, navodi se u saopštenju.

Pripadnici novske Službe nesebično pomogli kolegama iz Tivta u gašenju požara prošle sedmice, kojom prilikom su, kako se navodi, imali otežanu komunikaciju na terenu. To će, dodaje se, ulaskom u TETRA mrežu postati prošlost.

Paralelno sa montažom opreme, održana je i obuka za zaposlene u Službi zaštite Herceg Novi.

Napredni digitalni sistem već koriste opštinske službe Podgorice, Budve, Tivta i Kotora.

“TETRA signalom pokriveno je cijelo crnogorsko primorje i centralni dio Crne Gore, a do kraja godine biće pokriven i sjever Crne Gore“, kazao je Boris Camović, menadžer prodaje u kompaniji Wireless Montenegro.

TETRA sistem omogućava govornu komunikaciju u okviru precizno definisane grupe korisnika. Svaki korisnik normalno radi u svojoj korisničkoj grupi, a ako i kada je to potrebno, dispečer spaja više grupa u jednu zajedničku i omogućava im zajednički rad. Za razliku od analognog, digitalni radio sistem TETRA obezbjeđuje bolje prostiranje signala, povećanu otpornost na smetnje, integraciju prenosa različitih tipova informacija, kao i visok stepen zaštite od prisluškivanja i ometanja.

Bonus video: