DF: Predložili opoziciji Sporazum o minimumu političke saglasnosti

Sporazumom se politički subjekti obavezuju da "ni pod kojim uslovima neće pristati na izbore u organizaciji Vlade Mila Đukanovića, po pravilima i sa akterima poznatim iz afere “Snimak”, i biti puki dekor još jednoj izbornoj pljački"
28 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Demokratski front, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.09.2015. 13:55h

Demokratski front (DF) uputio je danas parlamentarnim opozicionim subjektima na potpis Sporazum o minimumu političke saglasnosti koji, kako su naveli, obezbjeđuje elementarni nivo garancija da su potpuno posvećeni ostvarivanju zajedničkog cilja – održavanju prvih slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori.

Predsjedništvo DF-a sporazum je uputilo svim opozicionim partijama osim Pozitivne Crne Gore. Poziv je upućen i nezavisnim poslanicima Mladenu Bojaniću i Obradu Gojkoviću.

Sporazumom se politički subjekti obavezuju da "ni pod kojim uslovima neće pristati na izbore u organizaciji Vlade Mila Đukanovića, po pravilima i sa akterima poznatim iz afere “Snimak”, i biti puki dekor još jednoj izbornoj pljački".

Potpisnici Sporazuma obavezuju se i da će svi opozicioni poslanici, objedinjeno, napustiti parlament i njegova radna tijela danom početka redovnog jesenjeg zasijedanja.

"Sve do trenutka kada se steknu uslovi za raspuštanje ove i izglasavanje prelazne vlade, čiji bi osnovni mandat bio sprovođenje poštenih, demokratskih izbora", precizirano je u Sporazumu.

U propratnom pismu koje je Predsjedništvo DF-a uputilo uz Sporazum navodi se da parlamentarna opozicija u Crnoj Gori ima snažniju obavezu prema svojim biračima, nego opozicija u bilo kojoj evropskoj državi.

Kako su naveli, neustrašivi i nepotkupljivi dio Crne Gore decenijama istrajava u borbi za slobodno i pravedno društvo, "uprkos opstrukcijama mafiokratskog režima, koji predstavlja posljednju diktaturu u Evropi".

"Mi, kao predstavnici tih građana, moramo ispuniti njihove višedecenijske težnje i tom cilju podrediti sve", kaže se u pismu.

To, kako se navodi, podrazumijeva da opozicioni subjekti, u najvećoj mogućoj mjeri, ostave po strani međusobne razlike koje se, između ostalog, ogledaju i u izboru najefikasnijeg načina borbe za ostvarivanje tog cilja, a stave u prvi plan ono šta im je zajedničko.

"Sagledavajući dosad iskazane stavove subjekata na crnogorskoj opozicionoj sceni, smatramo da Sporazum koji Vam dostavljamo obezbjeđuje elementarni nivo garancija građanima da smo potpuno posvećeni ostvarivanju zajedničkog cilja – održavanju prvih slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori", kaže se u pismu.

Iz DF-a su zamolili opozicione kolege da ih u roku od sedam dana obavijeste da li su spremni da preuzmu obaveze iz Sporazuma.

Bonus video: