LGBT Forum Progres i Hiperion poklonili knjige odbornicina nikšićkog parlamenta

Prema njihovim riječima, u proteklih pola godine, koliko se pokušavao organizovati prajd u Nikšiću, ni Vlada ni lokalne vlasti, iako ih na to obavezuju preuzete obaveze, nijesu učestvovale u dijalogu niti su bilo kako pokazale interesovanje za sve što se događalo i što se događa u Nikšiću povodom prajda
216 pregleda 1 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 17.09.2015. 11:15h

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres su, povodom Dana oslobođenja Nikšića, odbornicima lokalnog parlamenta poklonili po pet knjiga o prihvatanju LGBT osoba.

U Nikšiću se sjutra obilježava Dan oslobođenja, a iz LGBT foruma Progres su ocijenili da je to bila je prilika da se, uz ostale planirane sadržaje, javnost podsjeti antifašističkih tekovina i afirmiše važnost borbe protiv savremenog fašizma koji, kako su naveli, u tom gradu ima snažno uporište.

"Svi lokalni programi realizuju se i desiće se kako su i planirani, uz punu podršku vlasti i građana. Jedino je, na dan kada se slavi pobjeda nad fašizmom, zabranjena šetnja antifašista i svih onih koji su vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava svih u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju Progresa.

Prema njihovim riječima, u proteklih pola godine, koliko se pokušavao organizovati prajd u Nikšiću, ni Vlada ni lokalne vlasti, iako ih na to obavezuju preuzete obaveze, nijesu učestvovale u dijalogu niti su bilo kako pokazale interesovanje za sve što se događalo i što se događa u Nikšiću povodom prajda.

Iz Progresa su kazali da su organizatori prajda, u skladu sa okolnostima, pokušavali da vode dijalog sa svima koji se protive, iz različitih razloga, paradi ponosa, dodajući da "dijalog nije moguće voditi onda kada vas druga strana poništava i ne priznaje za ljudska bića".

"Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres su, povodom Dana oslobođenja, svim odbornicima Skupštine opštine Nikšić poklonili po pet knjiga koje na akademski i naučno potvrđen način govore o prihvatanju LGBT osoba. Nadamo se da će im knjige biti dostavljene na svečanoj sjednici", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su knjige, uglavnom relevatnih stranih izdanja, uručene i biblioteci Filozofskog falulteta, čiji su studenti i uprava prvi pružili otpor LGBT inkluziji i organizovanju LGBT aktivnosti u toj akademskoj ustanovi.

Knjige u vezi sa postupanjem policije prema LGBT zajednici uručene su i načelniku Centra bezbjednosti Nikšić.

"U okolnostima i pod pritiscima u kojima djelujemo i radimo, ostaje samo da se upornošću, knjigom i znanjem borimo protiv ekstremne homo i transfobije koja se toleriše u Crnoj Gori", poručili su iz LGBT Foruma Progres.

Bonus video: