Šehović da kaže čiji je program razvoja bolji

Pedagoškinja JPU iz Tivta smatra da je diskriminisana postupkom ministra, koji je poništio konkurs za izbor direktora vrtića, pa naknadno imenovao protivkandidata za vršioca dužnosti
1703 pregleda 11 komentar(a)
Dječiji vrtić u Tivtu, Foto: Vijesti
Dječiji vrtić u Tivtu, Foto: Vijesti

Pedagoškinja u tivatskom dječjem vrtiću Jelena Perunović Samardžić optužila je ministra prosvjete Damira Šehovića da ju je diskriminisao i povrijedio joj osnovna ljudska prava poništavanjem konkursa i imenovanjem vršioca dužnosti direktora JPU „Bambi“ iz Tivta.

Ona je od Šehovića zatražila da navede koje su to prednosti druge kandidatkinje na konkursu za izbor direktora tivatskog vrtića, a na kojem kandidatura Perunović Samardžić, doktorke pedagoških nauka, nije prošla i kako je došlo do toga da Šehović koji po raspisanom konkursu zvanično nije izvršio izbor, njenu protivkandidatkinju Katarinu Hercegovac, specijalistu predškolskog vaspitanja, naknadno imenuje za vršioca dužnosti direktora.

Upravni odbor JPU “Bambi” raspisao je 29. novembra prošle godine konkurs za izbor direktora te ustanove, na koji su se prijavile Perunović Samardžić i Hercegovac, vaspitačica u toj JPU. Posebna ispitna komisija koju je formirao ministar Šehović analizirala je programe rada koje su priložile obje kandidatkinje i sa njima napravila intervuje, nakon čega je ministar 10. januara donio odluku da se po konkursu za izbor novog direktora tivatskog vrtića “ne vrši izbor”. Nakon toga, Šehović je svojom odlukom za v. d. direktoricu postavio Hercegovac.

„Svim raspoloživim pravnim sredstvima učiniću sve što mogu da se ova nezakonita odluka poništi jer je više je nego smiješna i vrijeđa zdrav razum, a čitav postupak Ministarstva i ministra Šehovića je diskriminatorski u odnosu na mene što se jasno vidi iz donijete odluke”, kazala je “Vijestima” Perunović Samardžić.

U odluci od 10. januara da se po konkursu iz novembra prošle godine “ne vrši izbor” između dvije kandidatkinje, koju potpisuje Šehović, naširoko se analizira Program rada JPU “Bambi” kojeg je predložila Perunović Samardžić, dok se ni riječju ne pominje Program rada njene protivkandidatkinje. Komisija koja je razmatrala dokumentaciju i razgovarala sa obje kandidatkinje, konstatovala je da je Program razvoja ustanove sa kojim je konkurisala Perunović Samardžić “pripremljen sveobuhvatno, ali je neophodno napraviti koncizniji pregled čijom bi se realizacijom doprinijelo razvoju ustanove”.

Perunović Samardžić je ogorčena ovakvim postupkom Komisije i ministra prosvjete i smatra da su oni paušalno proučili njen program i dokumentaciju koju je priložila te da ono što su naveli u obrazloženju odluke da se “ne vrši izbor” po konkursu, neistina iza koje stoje i politički motivi.

“Moj program razvoja ustanove napisan je na osnovu devetnaestogodišnjeg rada u predškolskim ustanovama, kao diplomiranog pedagoga, magistra i doktora pedagoških nauka i na osnovu mojih naučih istraživanja koje sam sprovodila i sprovodim kao naučni radnik. Ponosna sam jer sam jedan od autora programa za područja aktivnosti u predškolskom vaspitanju i obrazovanju (od 3 do 7 godina) na kojim se zasniva rad svih koji rade u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, ponosna sam što sam jedan od prvih nosilaca viših zvanja koje dodjeljuje Ministarstvo na čijem ste Vi čelu, tako da ostaje potpuno nerazumljivo kako je Komisija na čelu sa vama mogla da donese ovakvu odluku”, navela je Perunović Samardžić u otvorenom pismu.

Ona tvrdi da je ono što piše o njenom Programu u obrazloženju odluke, “brutalna neistina kojom se pokušava narušiti moja stručnost i nekako pronaći “razlog” da ne budem izabrana za direktora JPU”.

Ministarstvo prosvjete: Sve je po zakonu

Ministar Šehović donio je odluku da ne vrši izbor na konkursu, na šta po zakonu svakako ima pravo. Kad se ne izvrši izbor, imenuje se vršilac dužnosti na najduže 6 mjeseci, u okviru kojih konkurs mora biti ponovo raspisan. Da li je postojala namjera da se neki od dva prijavljena kandidata diskriminiše, dovoljno govori činjenica da ni jedan od nih nije izabran za direktora u punom mandatu. No, procjena na osnovu dostavljene dokumentacije i usmenog intervjua je bila da gospođa Hercegovac može sasvim kvalitetno obavljati tu dužnost u periodu do izbora direktora”, rečeno je “Vijestima” u Ministarstvu prosvjete.

Bonus video: