Temperatura u Podgorici u petak rekordna?

“Postoji mogućnost da u petak bude zabilježen rekord. Dosadašnji je tačno 39 stepeni”
178 pregleda 7 komentar(a)
korito Ribnice, Ribnica, Foto: Zoran Đurić
korito Ribnice, Ribnica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.09.2015. 05:24h

Rekordno visoka temperatura za mjesec septembar očekuje se u petak u Podghorici, a prema prognozama meteorologa dostiće i moguće preći 39 stepeni Celzijusa.

Meteorolog Dušan Pavićević kazao je da ako pređe 39 podiok na skali, to će biti i najtopliji septembarski dan od početka kontinuiranog mjerenja temperature 1949. godine.

“Postoji mogućnost da u petak bude zabilježen rekord. Dosadašnji rekord na području Podgorice za septembar je tačno 39 stepeni i izmjeren je drugog septembra 1956. godine”, kazao je Pavićević.

Zbog visokih temperatura danas i sjutra, u pojedinim osnovnim i srednjim školama u gradu najavljeno je da će časovi biti skraćeni na pola sata.

Časovi su bili skraćeni i prve sedmice nove školske godine zbog vrućina u mnogim osnovnim i srednjim školama u gradu.

Visoke temperature u ovom periodu, objasnio je Pavićević, nijesu izuzetak.

“Ranijih godina su bilježene visoke temperature, a rekordne su se kretale između 37 i 38,8 stepeni”, kazao je Pavićević.

Najavio je da se nakon petka očekuje pad temperature, od ponedjeljka biće primjetno svježije.

Usljed dugog sušnog perioda vodostaj najvećih rijeka je ovog ljeta izuzetno nizak. Korita rijeka Cijevne i Ribnice su suva, iako je već druga polovina septembra.

Hidrolog Hidrometeorološkog zavoda Darko Novaković, kazao je da činjenica da su korita suva ne predstavlja izuzetak, već je riječ o vrlo čestoj pojavi.

“Radi se o povremenim tokovima i dešava se da su korita suva čak do oktobra”, rekao je Novaković. Temperatura vazduha u glavnom gradu prvog septembra je bila rekordnih 38 Celzijusa, što je predstavljalo najtopliji 1. septembar još od 1949. godine. Pored 1. septembra i 31. avgust bio je najtopliji od početka mjerenja temperature, odnosno izmjereno je 38,5 stepeni.

Bonus video: