Nikšićki komunisti ponovo protiv prisvajanja simbola

„Nema više ni industrije, one dične Željezare sa 7.500 radnika, ni tadašnjih Boksita, Građevinskog, Metalca i brojnih drugih za ugled preduzeća, čiji su se vrijedni radnici preselili na Biro rada ili sa mizernim penzijama preživljaju teške dane“, kazao je Miljanić
158 pregleda 14 komentar(a)
Nikšićki komunisti, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki komunisti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.09.2015. 11:44h

Nikšićki komunisti još jednom su protestnom šetnjom poručili organizatorima nikšićkog prajda, NVO LGBT Progres i Hiperion, da neće dozvoliti, kako su kazali, zloupotrebu antifašističkih simbola.

“Ponovo smo se okupili da bi branili zvijezdu petokraku i parolu 'Stop fašizmu, sloboda narodu' od zloupotrebe LGBT populacije. Okupili smo se i da branimo ponos revolucionarnog Nikšića zbog toga što su namjeravali da za Dan oslobođenja grada šetaju ulicama Nikšića“, kazao je Radislav Stanišić, predsjednik OK JKPCG Nikšić.

Tzv. akademsku šetnju ponosa, koja je trebalo da se organizuje 18. septembra, na Dan oslobođenja Nikšića, policija je zabranila uz obrazloženje da bi učesnicima bila ugrožena bezbjednost. Zbog bezbjednosti učesnika nikšićki prajd je zabranjen i u aprilu i u maju.

“Pozivamo predstavnike LGBT populacije iz Nikšića da dođu da razgovaramo i da riješimo nastali problem kako se ne bi remetio red i mir u gradu pod Trebjesom. Danas je lijepo vidjeti kako Njegoševom ulicom šetaju studenti, đaci, prolazi omladina za svojim obavezama u miru, kako i treba da bude u Nikšiću, koji mora biti grad mira i stabilnost u budućnosti“, poručio je Stanišić.

Govoreći o predstojećem prazniku 18. septembru, dr Vojislav Miljanić prisjetio se Šeste crnogorske udarne brigade koja je oslobodila Nikšić, kao i svih bitaka u kojima su učestvovali Nikšićani, počev od ratova sa Turcima pa do Drugog svjetskog rata. Kazao je da su, nažalost, napuštene neke ranije vrijednosti i uništena brojna narodna dostignuća.

„Nema više ni industrije, one dične Željezare sa 7.500 radnika, ni tadašnjih Boksita, Građevinskog, Metalca i brojnih drugih za ugled preduzeća, čiji su se vrijedni radnici preselili na Biro rada ili sa mizernim penzijama preživljaju teške dane“, kazao je Miljanić.

Prema njegovim riječima, više se ne cijene vrijednosti NOB-a, a simbolima antifašizma se “pokušavaju kititi oni koji na to nemaju nikakvo pravo“.

“Pozivam zabludjele sinove Crne Gore da više cijene prošlost i slobodu, da se okanu kojekavih posebnosti, šićardžijskih poslova i halapljivosti i da shvate da je istinska sreća mir i sloboda, u kojoj svi građani žive pristojnim životo“, kazao je Miljanić i dodao da se u Crnoj Gori „nastoji protiv narodne volje država uključiti u NATO, za interese svjetskih moćnika, što brojnim narodima donosi zlo i bijedu“.

Komunisti su i početkom septembra organizovali protestnu šetnju pod sloganom “Tuđe nećemo, svoje ne damo”.

Bonus video: