Milivojević podnio ostavku u LGBT Forum Progresu

Milivojević smatra da institucije, a posebno Savjet za zaštitu od diskriminacije, nijesu na adekvatan način obavile svoj posao te da oni koji su nadležni za zaštitu ljudskih prava i zaštitu od diskriminacije nijesu “danas tu da objasne zašto nijesu stvoreni uslovi za održavanje Povorke ponosa”
124 pregleda 216 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2015. 12:04h

Izvršni direktor NVO LGBT Forum Progres Stevan Milivojević je podnio ostavku Upravnom odboru te NVO jer, kako kaže, osjeća moralnu odgovornost zbog toga što treći put policija zabranjuje održavanje prajda u Nikšiću sa istim obrazloženjem.

"Zahvaljujem se pojedincima koji su bili uz nas, a institucije koje je trebalo da se bore za naša prava, za prava žena, manjina, RE i LGBT populacije ćute, zato ja osjećam moralnu odgovornost prema LGBT zajednici i predlažem svoju ostavku", kazao je Milivojević.

Milivojević smatra da institucije, a posebno Savjet za zaštitu od diskriminacije, nijesu na adekvatan način obavile svoj posao te da oni koji su nadležni za zaštitu ljudskih prava i zaštitu od diskriminacije nijesu “danas tu da objasne zašto nijesu stvoreni uslovi za održavanje Povorke ponosa”.

Prema njegovim riječima, pojedinci su “na putu” dok je LGBT zajednica pola godine odlagala svoje obaveze i posvetila se u potpunosti organizaciji prajda.

On je ocijenio da je na ovaj način Nikšić predstavljen kao homofobni grad, a da je otkazivanje prajda “jedan od simptoma”.

“Kako bi se otklonili simptomi prvo treba pronaći i otkloniti uzrok”, poručio je Milivojević.

O trećoj zabrani, obaviještene su evropske institucije, delegacije i međunarodne organizacije.

“Problem brojnim političkim organizacijama je bila i petokraka kao simbol prajda, bili smo spremni na kompromis, ali poslije homofobnih poruka koje smo čuli odustali smo od toga”, kazao je Milivojević i dodao da se “današnji oblici fašizma prikazuju upravo kroz ugrožavanje sloboda žena, RE populacije, manjinskih naroda, LGBT zajednice”.

Iz Uprave policije su u utorak, tri dana prije nego što je trebalo da se održi Prajd, saopštili da se radi o “privremenoj zabrani” i da “nijesu ispunjeni zakonski uslovi za bezbijedno održavanje”.

Povorke ponosa u Nikšiću su zabranjene i 24. aprila i 8. maja ove godine.

Bonus video: