I od sifilisa se još umire u Crnoj Gori

Lani je registrovano 20 novih HIV-AIDS slučajeva, a zabilježena je stopa od 18,2 oboljelih od tuberkuloze na 100 hiljada građana
81 pregleda 4 komentar(a)
vađenje krvi, laboratorija, Foto: Vijesti
vađenje krvi, laboratorija, Foto: Vijesti
Ažurirano: 16.09.2015. 05:24h

Dvije osobe umrle su od AIDS-a ove godine, lani toliko od mišje groznice, a jedna i od sifilisa. Riječ je o zaraznim bolestima koje se obavezno prijavljuju.

U dokumentu Ministarstva zdravlja u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je lani registrovano 20 novih HIV-AIDS slučajeva.

Nadležni tvrde da se stopa novoregistrovanih slučajeva oboljelih od tuberkuloze održava na nivou niske stope za region EU i da iznosi manje od 20 osoba na 100 hiljada stanovnika.

Pojasnili su da je prošle godine zabilježena stopa od 18,2 oboljelih na 100 hiljada građana, dok je 3,5 odsto njih oboljelo od takozvane multirezistentne tuberkuloze, otporna na ljekove.

U Ministarstvu, međutim, smatraju da je država prošla kroz “epidemiološku tranziciju” i da veći teret već decenijama predstavljaju nezarazne bolesti.

Među vodećim uzroicma obolijevanja, invalidnosti i prijevremenog umiranja stanovnika, su bolesti srca, cerebro-vaskularne bolesti, rak pluća, afektivni poremećaj (unipolarna depresija) i šećerna bolest.

One su, kako tvrde nadležni, odgovorne za skoro dvije trećine ukupnog opterećenja društva bolešću.

U dokumentu piše da hronične nezarazne bolesti, prema dostupnim podacima o umiranju u Crnoj Gori od 2008. do 2012. godine, učestvuju u ukupnim uzrocima smrti sa čak 80 odsto.

“Od ukupnog broja umrlih za skoro polovinu (44,3 odsto), uzrok su bile bolesti srca i krvnih sudova i za skoro četvrtinu (23,4 odsto) malihni tumori. U više od 10 odsto slučajeva uzrok smrti je bio nepoznat”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: