Ribnicu oslobađaju od betona

Početkom jula bez dozvole Ljubomir Nikić betonirao korito Ribnice
72 pregleda 7 komentar(a)
korito Ribnice, Foto: Zoran Đurić
korito Ribnice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.09.2015. 05:52h

Radnicima kompanije "Nikić" ostalo je da uklone mali dio betona iz korita rijeke, kako bi Ribnicu vratili u prvobitno stanje. Skinuti su djelovi betonske mase u blizini mosta Braće Zlatičanin i Tabačkog mosta, dok dio koji se nalazi ispod zgrade u izgradnji u vlasništvu "Nikića" nije uklonjen.

"Radovi su počeli prije pet dana“, kazao je čuvar gradilišta.

Početkom jula "Nikić" je bez ikakvih dozvola betonirao korito Ribnice. Nakon objave u medijima, uslijedila je reakacija nadležnih organa.

Glavni grad je utvrdio da je „Nikić“ betonirao bez dozvole, te je rješenjem Inspekcije za vode naloženo da se ukloni beton do kraja avgusta. Postupajući po rješenju, kompanija "Nikić" je počela sa vraćanjem korita u prirodno stanje.

"Vijestima" je iz Glavnog grada nezvanično saopšteno da je Nikić podnio žalbu na rješenje Inspekcije, ali da je i dalje obavezan da po njemu postupi.

"Rješenje je pravosnažno i žalba ne odlaže izvršenje" kazao je službenik PG biroa.

Vlasnik "Nikića" Ljubomir Nikić juče nije odgovarao na telefonske pozive novinarke "Vijesti"..

Prema ranijim tvrdnjama Nikić je betonirao korito, jer nije znao šta će sa 10.000 eura, a nakon toga da je to učinjeno zbog opasnosti od rušenja zgrade.

"Nijesmo mi od volje napravili to... nego zbog opasnosti od rušenja zgrade, jer se potkopala dva i po metra. Zgrada je popustila na ćošku prema mostu braće Zlatičanin”, kazao je Nikić.

On je takođe dodao da će odgovornost za moguće urušavanje zgrade snositi država.

Kovačević: Glavni grad da izradi plan za spas Ribnice

Nataša Kovačević, iz NVO Green home je juče rekla da su uočene brojne neregularnosti pri uklanjanju betona iz korita, što će i navesti u saopštenju.

NVO "Green home" je prikupila 1.000 potpisa građana kojim se tražilo uklanjanje betona, i vraćanje korita rijeke u pređašnje stanje.

"Green home" je ranije saopštila da je betoniranjem uništena ne samo ekološka, nego i kulturološka, ambijentalna, memorijalna i rekreativna vrijednost Ribnice.

"Da se Glavni grad obaveže da izradi plan i krene u postupnu akciju rješavanja svih problema koji su zbog njihovog nemara zadesili simbol Podgorice”, poručila je Kovačević.

Bonus video: