U fabrici oružja najmanje plate imaju oni koji rade najteže poslove

"Uslovi rada u mojkovačkoj fabrici su loši, a radnici su prinuđeni da rade za male plate, i uz kršenje prava iz radnog odnosa..."
86 pregleda 7 komentar(a)
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 14.09.2015. 17:29h

Uslovi rada u mojkovačkoj fabrici oružja su loši, a radnici su prinuđeni da rade za niske plate, i uz kršenje njihovih prava iz radnog odnosa. To je ocijenio predsjednik sindikata “Tara Precision Works” Marinko Medojević, preduzeća, koje je uz, “Tara Aerospace and Defence Product”, dio mojkovačke fabrike oružja.

On tvrdi da i sam trpi šikaniranje od izvršnog direktora “Tara Precision Works” Vitomira Medojevića, koji je, kako kaže, riješen da ga ukloni sa mjesta prvog čovjeka sindikata.

"Disciplinski postupak se vodi protiv mene, jer sam tokom bolovanja prisustvovao sjednici skupštine akcionara kompanije, koja se održavala u Podgorici. Tog dana sam bio na specijalističkom pregledu u glavnom gradu, pa sam saznao za skupštinu i pojavio se, i ničim nijesam povrijedio bolovanje. Sve to rade da bi me uklonili sa mjesta predsjednika sindikata. Prije toga mi nijesu dozvoljavali da prisustvujem skupštinama akcionara, a ne dozvoljavaju mi pristup ni upravnim zgradama”, ispričao je prvi čovjek sindikata novinarima.

Prema njegovim riječima, izvršni direktori u “Tara groupu” primaju zarade od 2. 000 do 5. 000 eura, dok trećina zaposlenih prima po 250 eura.

"Odnedavno najniže plate nijesu 250, već su povećane na 300 eura“, kaže izvršni direktor Vitomir Medojević

"Sve to, iako rade na veoma opasnim i odgovornim radnim mjestima. Već pet godina zaposlenima se ne uplaćuju porezi i doprinosi, a uprkos tome što je potpisan ugovor o reprogramu duga sa Ministarstvom finansija, do sada ne vjerujem ni dvije, tri rate da su uplatili. Tako je, po osnovu poreza i doprinosa, dug oko 2, 5 miliona eura. Samovolja direktora je naročito došla do izražaja kada su nedavno dvojica mojih kolega dobili otkaze, a da im nisu zaključene radne knjižice, niti je prethodno promijenjen akt o sistematizaciji”, naveo je Medojević.

On je potvrdio nezvanične informacije, prema kojima su minulih godina zaposleni koji su radili na odgovornim mjestima imali prekovremeno radno vrijeme. To je , tvrdi Medojević, i razlog za prve dvije, od tri eksplozije, koje su se dogodile u toj fabrici.

"Prve dvije eksplozije (izuzimajući ovu poslednju) izazvane su činjenicom da su ljudi radili po 16 sati, iako je na tim mjestima optimalno radno vrijeme šest sati. Uz sve to, dvije povrijeđene radnice od kompanije, nakon eksplozija nijesu dobile nikakvu pomoć, a izvršni direktor smatra da im je dovoljno što za vrijeme bolovanja primaju cijeli iznos plate”, kaže Medojević.

Radnici su, smatra on, dodatno finansijski ugroženi i činjenicom da je većina njih angažovana ugovorima na mjesec dana, koji se godinama produžavaju, a oni drugi što im više nije dozvoljena trgovina na rate. Sve to, kaže predsjednik sindikata, zahvaljujući odlukama izvšnog direktora Medojevića.

On strahuje da mu se nakon disciplinskog postupka ne sprema rješenje o prekidu radnog odnosa. Boji se, kako kaže i da će disciplinski postupak biti po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”, jer izvršni direktor nije dozvolio da prisustvuje predsjednik sindikata metalaca Dragan Mijanović.

"Država nezainteresovana, inspekcija nehajna"

"Tara Aerospace and Defence Product”, dio fabrike za proizvodnju oružja i “Tara Precision Works ”, koji prizvodi metalne djelove, uskoro će poslovati spojeno, na osnovu odluke akcionara od ovog ljeta. Predsjednik sindikata tvrdi da, iako država u oba dijela ima udio od 30 odsto, na skupštini akcionara nikad se nije pojavio niko od njenih predstavnika.

Takođe u bordu direktora nema predstavnika države, kaže Medojević. Prema njegovim riječima i inspekcija rada se, u par navrata, nehajno odnosila prema problemima radnika.

Direktor: Najniže plate nijesu 250, nego 300 eura

Izvršni direktor Medojević negirao je optužbe svog prezimenjaka. Tvrdi da je vjerovatnije da je predsjednik sindikata njega šikanirao. On je rekao da je kompanija nekoliko godina poslovala sa gubitkom, ali da je tokom prošle “dostignut pozitivni poslovni bilans”.

"Poslali smo zahtjev Ministarstvu finansija da se ugovor o reprogramu duga obnovi. Odnedavno najniže plate nijesu 250, već su povećane na 300 eura. O uzrocima eksplozija ne bih govorio, jer za to postoje nadležni organi. Što se tiče Medojevićevih navoda o prekovremenom radu, mogu samo reći da je bio dobrovoljan“, kaže izvršni direktor Medojević.

Prema njegovim riječima, radnici po osnovu zarada više ne mogu kupovati na rate, zbog lošeg iskustva sa Agroinvest bankom.

Navodno, nekolicina zaposlenih koji su žirirali za kredite kod te banke i bili oštećeni, sudskom presudom su to poslije naplatili i od preduzeća.

Bonus video: