Goveda moćnika napadaju ljude, djeca ne idu u školu

Oko 80 krava iz susjedne Albanije već duže luta pograničnim selima u opštini Ulcinj, uništava zasade maslina, voća, povrća i plastenike
13345 pregleda 21 komentar(a)
Stalno u pokretu i agresivne, Foto: Privatna arhiva
Stalno u pokretu i agresivne, Foto: Privatna arhiva

U strahu od lutajućih krda goveda, mještani ulcinjskog sela Kravari već tri dana ne puštaju djecu u školu, a i sami zaziru da se slobodno kreću imanjima i ulicama.

Oko 80 krava iz susjedne Albanije, vlasnika izvjesnog Šaipa, već duže luta pograničnim selima, a u selu Postegvaš bilo je i napada na ljude.

Mještani Kravara u strahu su i od njihovog vlasnika koji im je, kako tvrde, otvoreno prijetio.

"Rekao je da će ubiti svakog ko mu takne makar i jedno grlo. Ne bojimo se mi za nas, ali imamo rodbinu preko granice, a Šaip zna sve”, ispričalo je Vijestima nekoliko mještana koji su iz tog razloga htjeli da budu anonimni.

Oni ne znaju kako se Šaip preziva, ali tvrde da je moćan.

"Kako drugačije objasniti činjenicu da je prije pola godine preko ambasada urgirano da se iz hana u Štoju pusti njegovih 13 krava, koje su uhvaćene i smještene u karantin”, kažu oni.

Krave su potom iz hana odvedene u selo Postegvaš i tamo puštene sa ušnim markicama. Kako tvrde mjještani, one se i dalje mogu vidjeti u krdima.

U službenoj zabilješci iz novembra prošle godine, i veterinarski inspektor Čedo Ziramov konstatovao je da se u krdu goveda u Postegvašu, kome nije bilo moguće prići zbog gustog rastinja, nalaze i dvije krave sa ušnim markicama Crne Gore. On je vizuelnim pregledom iz daljine ustanovio da krave ne pokazuju znake bolesti ali da su neuhranjene, odnosno „da se nalaze u jako lošoj godbenoj kondiciji“.

"Ta grla već duže slobodno lutaju bez nadzora vlasnika, provaljuju ograde imanja, ulaze u dvorišta i bašte, prave štetu, a ponekad napadaju i ljude”, napisao je Ziramov.

On je istog dana donio rješenje kojim je naredio Opštini i nadležnim službama da organizuju i izvrše hvatanje odbjeglih grla, transportuju ih i smjeste u privremeni karantni u Gornjem Štoju. Uprkos tome, službe nijesu izvršile rješenje, a mještani Kravara navode da su se krave odomaćile u njihovom selu nanoseći im veliku materijalnu štetu.

"Stradaju nam zasadi maslina, voća, povrća i plastenici. Niko nas dosad o tome od nadležnih nije pitao ništa”, tvrde oni.

Uništavaju voćnjake i zasade

Kažu da se goveda mogu vidjeti i na 50 metara od dvorišta škole i obližnje džamije.

"To su divlje krave, većina njih vjerovatno i rođena u divljini. Nama nije prijatno da idemo na molitvu dok ih oko džamije gledamo kako se slobodno šetaju. Tako je i oko škole i naša djeca neće pohađati nastavu sve dok se taj problem ne riješi”, kažu oni.

Problem udaljenog sela, koje se nalazi u blizini granice sa Albanijom, još je veći ako se u obzir uzme činjenica da nadležne opštinske službe još nemaju pravo rješenje, budući da krave nijesu pitome i da ih je teško uhvatiti.

To je “Vijestima” potvrdio i sekretar inspekcijskih poslova Milazim Mustafa.

"Naši inspektori rade svoj posao, ali te je krave teško uhvatiti. Evo, jutros je kamion krenuo ali su one u međuvremenu napustile označenu lokaciju”, kazao je on.

Mustafa je potvrdio da je svojevremeno posredovala i ambasada da krave budu puštene iz hana.

"Bilo je to ljetos, ali nije bitno za problem za koji imamo”, kazao je Mustafa.

Mustafa: Inspektori nemoćni, krda stalno u pokretu

Mještani Kravara upiru prstom u nadležne opštinske službe za koje kažu da su neodgovorne.

“Imali smo sa predstavnicima svih službi sastanak kod predsjednika Opštine i dogovrili da riješimo problem. Sve se na tome završilo”, kažu oni.

Prije deset dana, kažu, jedan od mještana uhvatio je jednu kravu i vezao je u dvorištu.

"Zvali smo da dođu po nju ali niko se nije obazirao. Poslije pet dana, komšija je morao da je pusti”, kažu oni.

Mustafa je ranije kazao da Komunalno nema kamion za te svrhe.

"Zato ga povremeno iznajmljuje, ali inspektori su nemoćni jer su krda stalno u pokretu”, kazao je Mustafa.

Bonus video: