Mićović: Ulagati više u sport

"U takvoj situaciji gdje je izgubljen glavni smisao bavljenja sportom, jedino što mladima preostaje kao izduvni ventil je posezanje za drogom ili dopingom. A naša vlast ostaje slijepa i nijema pred tim problemom", rekao je Mićović
9 komentar(a)
Goran Mićović, Foto: Demokrate
Goran Mićović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 14.09.2015. 12:05h

Senzacionalistički naslovi prodaju žutu štampu. Tendeciozno se blate sportisti pravljenjem skandala i kao da se jedva čeka greška da bi javnost likovala nad asom koga je do juče dizala u zvijezde. Naravno, nikada se o tom čovjeku ne govori kao osobi sa ljudskim kvalitetima, niti javnost saznaje pod kakvim pritiskom žive sportisti i sa čim se sve suočavaju da bi im glavu krasio lovorov vijenac, kazao je član Inicijativnog odbora Demokrata Nikšić Goran Mićović.

"Pokušajmo da navedemo prednost bavljenja sportom. Kroz grupne i individualne sportove razvijaju se najbolji ljudski kvaliteti: upornost, disciplina, sportski duh, sloga, timski rad, posvećenost cilju, kanalisanje ega.To su osobine koje bi trebalo da krase svakog zrelog čovjeka, a društvo koje je bogato takvim pojedincima ima mnogo bolju perspektivu od onog koje takve pojedince nema. A kako je koncipirana nastava fizičkog vaspitanja u školama? Da li još neko vjeruje da djeca dobijaju dovoljno i prave sporstke aktivnosti u školi? Svi znamo poražavajuće odgovore na ova pitanja. Zbog čega je sve to dozvoljeno? Državnu podršku imaju samo popularni tim i reprezentacije u koje su uprte sve oči društva i od kojih se očekuje pobjeda, a njihovi članovi su dovedeni do nivoa nacionalnih zvijezda koje ne smiju da iznevjere. Naravno da je ova pozicija za sportiste izuzetno teška" rekao je Mićović.

Član Inicijativnog odbora Demokrata Nikšić je dodao da vjerovanje da od njih zavsi slika države u svijetu i strah da bi se mogli iznevjeriti gledaoci malih ekrana mnoge od njih dovodi do psihičke i fizičke iscrpljenosti, "a svaka pobjeda naših sportista proslavlja se kao pobjeda partija na vlasti."

"U takvoj situaciji gdje je izgubljen glavni smisao bavljenja sportom, jedino što mladima preostaje kao izduvni ventil je posezanje za drogom ili dopingom. A naša vlast ostaje slijepa i nijema pred tim problemom", rekao je Mićović.

Demokrate smatraju da treba uložiti mnogo u promociju sporta i pružiti djeci i mladima da se bave sportom takmičarski ili rekreativno, jer koliko je profesionalni sport važan kao podsticajni model i kao prilika za iskazivanje nacionalno-patriotskih osjećanja građana, jednako je važan i amaterski sport, jer u „zdravom tijelu-zdrav duh“ pa se na taj način formiraju zdrave, mlade, psiho-fizički sposobne osobe, koje usvajaju ispravne društvene vrijednosti i koje se lakše nose sa različitim iskušenjima, imaju više inicjative i vještine.

Bonus video: