Uz Filozofski i Filološki fakultet ostaje u Nikšiću, za dekane pominju Bogojevića i Lakića

Razdvajanje Filozofskog na dva fakulteta pominje se već nekoliko godina. To rješenje je ponuđeno i u analizi stanja na Univerzitetu Crne Gore (UCG) koju je proljetos predstavila rektorka Radmila Vojvodić
438 pregleda 3 komentar(a)
Filozofski fakultet, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.09.2015. 05:34h

Na zgradi sadašnjeg Filozofskog fakulteta u Nikšiću 21. septembra, kada počinje nova studijska godina, biće najvjerovatnije dvije table - to je dan kada bi, na istom mjestu, trebalo da počne da radi Filološki fakultet.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović je na prošlonedjeljnoj sjednici Vijeća te univerzitetske jedinice pozvao članove da dođu i na zasjedanje zakazano za sjutra, jer im je to “vjerovatno posljednja zajednička sjednica”.

Izvor “Vijesti” iz Vijeća još navodi da bi do početka studijske godine trebalo da budu gotove i nove prostorije za buduću upravu Filološkog fakulteta. Za kandidate za dekana za sada se pominju dosadašnji rukovodilac Instituta za strane jezike Igor Lakić i profesor programa za francuski jezik Dragan Bogojević, nosilac liste SDP-a i Pozitivne na lokalnim izborima u Podgorici prošle godine.

Obojica su sredinom ljeta imenovani u Odbor za dobijanje licence Filološkog fakulteta.

Inače, u sastav Filološkog fakulteta ulaze jezički programi sa Filozofskog i Instituta za strane jezike.

Aktuelni dekan Filozofskog fakulteta Barović očekuje da će procedura oko licenciranja biti završena do kraja mjeseca. Prema njegovim riječima, završetak administracije, ali i pripreme dekanata Filološkog fakulteta određuju kada će se mimoići putevi te univerzitetske jedinice i Filozofskog fakulteta.

Za sada je, kako kaže, plan da oba fakulteta budu pod istim krovom, a što se nastave tiče, ništa se bitnije neće promijeniti.

“Osim što će studente na ulazu dočekivati dvije table, te to što će se obraćati različitim upravama”, objasnio je on.

Razdvajanje Filozofskog na dva fakulteta pominje se već nekoliko godina.

To rješenje je ponuđeno i u analizi stanja na Univerzitetu Crne Gore (UCG) koju je proljetos predstavila rektorka Radmila Vojvodić.

Međutim, u Rektoratu tada nijesu predviđali mogućnost da sve bude završeno do početka ove studijske godine, zbog čega je konkursom za prijem brucoša predviđen upis na Filozofski fakultet.

Ostaje da se vidi do kada će fakulteti funkcionisati u istoj zgradi.

Prema nekim najavama, Filološki fakultet će dobiti novu zgradu u Nikšiću, za koju godinama postoji projekat.

Drugi, pak, tvrde da je veća vjerovatnoća da se Filološki fakultet preseli u Podgoricu.

Bonus video: