Beranski policajci spasili od uginuća mladog srndaća

"Ono što je posebno teško u ovom slučaju je da je srndać ustrijeljen u vrijeme najstrožeg lovnog zabrana do 6. oktobra. Znači da je neko u vrijeme zabrane lova ustrijelio zaštićenu vrstu divljači"
134 pregleda 8 komentar(a)
lovac, krivolovac, Foto: Shutterstock.com
lovac, krivolovac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.09.2015. 15:49h

Beranski policajci spasili su od uginuća mladog srndaća koji je ustrijeljen u krivolovu na planini Bjelasici.

Policiji je negdje danas oko 14 časova dojavljeno da je u selu Kurikuće u podnožju Bjelasice primijećen ranjeni srnadać, nakon čega je ekipa sa terenskim vozilom izašla na teren.

"Zatekli smo žalostan prizor. Srndać je ležao nepokretan, sa prostrelnom ranom. Hitno je transportovan do veterinarske ambulante gdje je operisan. Rečeno nam je da je u Beranama učinjeno sve što se moglo i da bi dalje trabalo da se prebaci u neku veću veterinarsku ustanovu. Nadamo se da će biti spašen", ispričao je "Vijestima" policajaca koji je učestvovao u akciji.

On je kazao da je policija izvršila uviđaj, i da će, budući da je počinilac nepoznat, najvjerovatnije biti podnešena krivična prijava protiv NN lica.

"Ono što je posebno teško u ovom slučaju je da je srndać ustrijeljen u vrijeme najstrožeg lovnog zabrana do 6. oktobra. Znači da je neko u vrijeme zabrane lova ustrijelio zaštićenu vrstu divljači. Umjesto da se potrudimo da tu plemenitu divljač zaštitimo kao što se štiti svuda u svijetu, neko čini sve da se potpuno istrijebi", kazao je policajac.

"Vijestima" je iz policije rečeno da ovo nije prvi put da policija spašava ranjene životinje.

"Imali smo i ranije nekoliko ovakvih akcija i uspijevali da spasimo od uginuća razne životinje koje su ustrijeljene, ali su uspjele da pobjegnu krivolovcima", rekao je sagovornik iz policije.

Uprkos naporima policije i lovočuvarskih službi, srndaćima i drugim plemenitim dviljim vrstama životinja na području Crne Gore prijeti istrebljenje, zbog čega je potrebna šira društvena akcija suzbijanja krivolova.

Bonus video: