Paviljon Crne Gore na Expo Milano posjetilo 200.000 ljudi

Enterijer Crnogorskog Paviljona odslikava spoj tradicionalnog i modernog. Inspiracija je preuzeta iz crnogorske tradicije i prirodnih ljepota, a pri tom je isto predstavljeno kroz moderne tehnologije
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2015. 13:57h

Crnogorski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO koja se održava u Milanu od 1. maja do 31.oktobra sa temom "Nahraniti planetu – Energija za život", posjetilo je blizu 200.000 posjetilaca, a samo 12. septembra je zabilježeno 7.926 posjetilaca.

Izložba EXPO okupila je 144 zemlje učesnice, tri međunarodne organizacije i 13 nevladinih organizacija.

EXPO se održava tradicionalno, svake pete godine, od 19. vijeka. To je platforma fokusirana na pružanje mogućnosti dijaloga između država i institucija, na globalne teme. Prvi je održan u Londonu 1851. godine.

Crna Gora se na ovogodišnjem Expo-u predstavlja pod motom "Mala zemlja velikih mogućnosti" u okviru Biomediteranskog klastera pored Malte, San Marina, Tunisa, Libana, Egipta, Srbije i Albanije.

Do sada, Crna Gora je imala priliku da se predstavi na tri Univerzalne svjetske izložbe, i to 1905. godine u Liježu, 2010. godine u Šangaju i sada u Milanu, uvijek kao samostalna država.

Fokus crnogorske promocije je usmjeren na investicione potencijale, turističku atraktivnost, zdravu hranu, kulturu, istoriju i tradiciju.

"U poznatom italijanskom izdanju časopisa Corriere della Sera, u više navrata, italijanski posjetioci navode da je Crnogorski Paviljon na njih ostavio najbolji utisak, a nije mali broj ni onih koji su nam na društvenim mrežama ostavili komentare da su donijeli odluku da ljetuju u Crnoj Gori ove godine, zahvaljujući sugestijama ljubaznog osoblja na Crnogorskom Paviljonu", navodi se u saopštenju.

Tokom prethodnih mjeseci, Crna Gora je dodatno promovisana na EXPO-u kroz prezentacije Nacionalne turističke organizacije, kao i turističkih organizacija Budve, Tivta, Bara i Podgorice.

Uskoro se očekuje i prezentacija ponuda turističkih organizacija sjevernog dijela Crne Gore, dok je za 19. oktobar planirano održavanje Međunarodnog investicionog foruma.

Enterijer Crnogorskog Paviljona odslikava spoj tradicionalnog i modernog. Inspiracija je preuzeta iz crnogorske tradicije i prirodnih ljepota, a pri tom je isto predstavljeno kroz moderne tehnologije. Prostor je reprezentativnog karaktera, sa tipičnim elemetima identiteta, koji reflektuju i valorizuju vrijednosti i posebnosti crnogorskog regiona.

Centralni dio izložbenog dijela paviljona, predstavlja gumno. Iznad je instalacija u obliku inverzne planine, koja predstavlja Durmitor i napravljena je od niti vune. Led diode, koje su provučene kroz niti, mijenjaju boje predstavljajući na taj način sva četiri godišnja doba. Unutar gumna je ogledalo-Crno jezero u kojem se Durmitor reflektuje.

Expo je ove godine na meti brojnih poznatih ličnosti, među kojima su poznati sportisti i glumci, kao i zvaničnici država. Nedavno je Expo posjetila i njemačka kancelarka Angela Merkel, dok je juče sve posjetioce obradovala slavna glumica Šeron Stoun.

Expo Milano 2015 će biti otvoren za posjetioce do 31.oktobra, a u septembru i oktobru se očekuju rekordne posjete.

Galerija

Bonus video: