Dan kada je prije 72 godine rasformiran logor na Mamuli

U logoru je bilo zatvoreno i 110 žena i djece, među njima i Ivo Marković koji je govorio o neljudskim uslovima u kojima su gladovali, bolovali i umirali zatvorenici
63 pregleda 5 komentar(a)
Logor Mamula, Foto: Slavica Kosić
Logor Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.09.2015. 14:04h

Preživjeli logoraši, njihovi potomci, predstavnici lokalne uprave i gradova prijatelja iz Crne Gore, Srbije i BiH, konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, učesnici NOR-a iz iz Crne Gore, predstavnici nevladinih organizacija i đaci osnovnih škola danas su u znak sjećanja na dan kada je prije 72 godina rasformiran kazamat i logor Campo Mamula, posjetili ostrvo Lastavica i tvrđavu Mamula i položili vijence na spomen obilježje stradalim.

U logoru koji je osnovan 30. marta 1942 godine po naredbi italijanskog admirala Šestog armijskog korpusa Renco Dalmaza, zatvarani su antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i iz južne Dalmacije. Kroz logor Nummero 11, kako je bio zvaničan naziv, i onaj na Prevlaci prošlo je 2.332 ljudi od kojih je 50 umrlo od gladi, a oko 80 je osudjeno na smrt i pogubljeno.

U logoru je bilo zatvoreno i 110 žena i djece, među njima i Ivo Marković koji je govorio o neljudskim uslovima u kojima su gladovali, bolovali i umirali zatvorenici.

Na komemoraciji su govorili predsjednik Saveza boraca Herceg Novog Mihajlo Kilibarda i predsjednica opštine Herceg Novi Nataša Aćimović koja je poručila da je “Mamula mjesto podsjećanja na stradale, ali i svetionik na ulazu u Boku odakle se šalje poruka mira”.

Logor Mamula postojao je sve do kapitulacije Italije, a logor na Prevlaci do 02. oktobra 1943. godine kada su ga Njemci raspustili.

Na Mamuli je zasadjena i maslina mira koju tradicionalno donosi porodica Moric sa Luštice.

Podsjećamo da su u februaru ove godine Vlada CG i Oraskom potpisali ugovor o zakupu ostrva Lastavica i tvrđave Mamula na 49 godina, po cijeni od 1,5 eura po kvadratu, a za morski ekvatorij ostrva po 90 centi po kvadratu. Investicioni projekat je vrijedan 15 miliona eura. Međutim poslanici crnogorske Skupštine nisu podržali Vladin Predlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Bonus video: